wachtwoord vergeten registreren
potje geld

Maak uw eigen energie bespaarplan

Zo maakt u uw eigen energie bespaarplan

Wie energie wil besparen kan een heleboel dingen doen om zuiniger om te gaan met zijn energieverbruik. Maar hoe pakt u dat aan? In dit artikel geeft ESNW u de nodige tips voor het opzetten van een persoonlijk bespaarplan.

Wat is een energie bespaarplan?

Een energie bespaarplan is een hulpmiddel dat u houvast geeft bij het besparen van energie. Soms kan het erg lastig zijn om effectief energie te besparen als u zelf door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom wil ESNW graag helpen om wat meer structuur aan te brengen in uw bezuinigingsactiviteiten.

Stap 1. Wat is uw verbruik en waar kunt u besparen?

In een eerder artikel hebben we al eens aangegeven dat het verstandig is om eerst uw energieverbruik in kaart te brengen voor u aan de slag gaat met bezuinigingsmaatregelen. Zodra u uw energieverbruik weet maakt u een lijstje van alle toestellen waar u energie voor nodig heeft. Bekijk per toestel of het mogelijk is om zuiniger met het energieverbruik om te gaan (door bijvoorbeeld uw gebruik aan te passen) en noteer dat. Bij hele oude toestellen zoals een koelkast van 15 jaar kan het ook het overwegen waard zijn om het apparaat zelfs te gaan vervangen.

 

De uitvoering

Nu u bij de eerste stap een overzicht heeft gemaakt van de mogelijkheden wordt het tijd om echt in actie te komen!

Stap 2. Kies uw besparingen

Kies uit uw overzicht welke besparingen u echt wilt gaan realiseren en ga hiermee van start. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van vloerisolatie of spouwmuurisolatie, HR++ of triple glas of besparingen in de keuken of bij het wassen. Alle verbeteringen in uw huis en in de manier waarop u energie verbruikt helpen mee.

Stap 3. Maak het concreet

Bedenk hoe u uw besparingen wilt gaan realiseren en noteer dit voor uzelf. Als u bijvoorbeeld minder energie wilt verbruiken in de keuken, noteer dan hoe u dat gaat doen (vaker koken met de deksel op de pan, minder gebruik maken van de vaatwasser door af te gaan wassen, 1x per maand het vriesvak ontdooien, etc.). Probeer hierbij zo concreet mogelijk te zijn door bijvoorbeeld aantallen te noemen waar u zich aan kunt houden.

Stap 4. Check uw voortgang en stuur waar nodig bij

Controleer van tijd tot tijd of uw besparingsmaatregelen het juiste resultaat behalen en stuur waar nodig bij. Lukt het u makkelijk om uw bij stap 3 geformuleerde acties vol te houden? Probeer dan nog eens een stapje verder te gaan of pak er een paar nieuwe besparingen bij die u eerder bij stap 2 heeft laten zitten.