wachtwoord vergeten registreren
Moderne keuken met klassieke uitstraling

Besparen in de keuken

Bespaar ook meer in de keuken!

In de keuken wordt een hoop energie verbruikt, zelfs als we er niet zijn. Onze koelkasten en vriezers houden ons eten vers, onze vaatwassers maken de vaat weer schoon en onze ovens, gasfornuizen en waterkokers helpen ons bij het bereiden van de heerlijkste gerechten. Geen overbodige luxe, maar het kost wel behoorlijk wat energie.

Overweeg oude apparatuur te vervangen

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om in het ene blogartikel te zeggen dat we langer met onze spullen moeten doen om onnodige verspilling tegen te gaan, om vervolgens in een ander blog te roepen dat het een hoop kan besparen als u uw oude koelkast of vriezer eerder de deur uit doet dan u mogelijk van plan was. Toch zijn beide statements waar.  

Over het algemeen gesproken is het beter om langer met onze spullen te doen of ze op een andere manier opnieuw te gebruiken. De koelkasten en vriezers die tegenwoordig gemaakt worden zijn vele malen zuiniger en beter voor het milieu dan onze oudere apparaten. Een koelkast of vriezer die ouder is dan 7 jaar kan daarom beter vervangen worden door een nieuwe, ook als uw oude exemplaar nog werkt. U bespaart dan jaarlijks een leuk bedrag en u ontziet het milieu. Let er bij de aankoop wel op dat uw nieuwe apparaat een A+++ energielabel heeft.  

Naast oudere koelkasten of vriezers zijn er ook nog mensen met een oudere cv-ketel, geiser of combiketel. Wie nog geen hoogrendementsketel heeft kan overwegen deze ook te laten vervangen; ook dit levert een aardige besparing op.

Tips voor de koelkast en vriezer

De twee grootste energieverbruikers in de keuken zijn vaak de koelkast en de vriezer. Ook als u al nieuwere modellen in huis heeft zijn er vaak nog wat simpele dingen die u kunt doen om nog meer energie te besparen.  

Plaats bijvoorbeeld geen warm eten in de koelkast om te bewaren, maar laat dit eerst helemaal afkoelen. Warme restjes in de koelkast zorgen er namelijk voor dat uw koelkast harder moet werken om de binnentemperatuur koel te houden, wat weer extra energie kost. Zet uw koelkast daarnaast gewoon uit als u langere tijd op vakantie gaat. Zorg er wel voor dat de koelkast leeg is en dat u de deur op een kiertje laat staan, om vieze geurtjes te voorkomen.  

Wie een moderne koelvriescombi heeft, heeft waarschijnlijk een no-frost systeem. Hiermee is het niet meer noodzakelijk om de vriezer te ontdooien omdat daar geen ijsafzetting in ontstaat. Wie nog een wat ouder apparaat heeft doet er goed om met enige regelmaat het vriesgedeelte te ontdooien; vaak ontstaat er een ijslaag in het vriesvak waardoor het vriesgedeelte meer energie verbruikt.  

Tot slot zijn er veel mensen (1 op de 5 gezinnen) die een tweede koelkast hebben. Vaak wordt deze tweede koelkast maar weinig gebruikt, terwijl hij wel het hele jaar door aan staat. Zorg er dus voor dat u deze extra koelkast alleen aanzet als u hem echt nodig heeft, bijvoorbeeld in de aanloop naar een feestje. Zet hem de rest van de tijd uit.

5 extra bespaartips voor in de keuken

Aanvullend op het bovenstaande verhaal geven we u graag nog een paar extra tips om energie te besparen in de keuken.

  • Gebruikt u een waterkoker? Kies er dan één die wat kleiner is en die niet continue verlichting laat branden. Bent u van plan om een kokendwaterkraan te nemen? Let er dan op dat het om een zeer goed geïsoleerd model gaat. Anders is een kokendwaterkraan in veel gevallen minder energiebesparend dan een gewone waterkoker of fluitketel.
  • Plaats LEDlampen in de afzuigkap en maak uw filters regelmatig schoon. Zo kan uw afzuigkap beter zijn werk doen.
  • Gebruik tijdens het koken waar mogelijk een snelkookpan. Als u een gewone pan gebruikt, zet er dan een deksel op zodat u de pit lager kunt zetten en minder energie hoeft te gebruiken.
  • Gebruik voor uw vaatwasser de eco-stand en zet hem pas aan als hij helemaal vol is. Het is beter voor het milieu om meer servies te kopen dan om de vaatwasser vaker te laten draaien (of zelfs een kleinere vaatwasser te nemen). Spoel de vaat ook niet voor; veeg alleen de etensresten eraf, anders bent u dubbel werk aan het doen (met dubbel energieverbruik tot gevolg).
  • Probeer het gebruik van uw oven slim te organiseren. Stop geen eten direct uit de koelkast in de oven maar laat het eerst even opwarmen naar kamertemperatuur. Zet daarnaast de oven wat eerder uit; het eten gaart dan na dankzij de overgebleven warmte in de oven.