wachtwoord vergeten registreren
Weiland met molen

Dit moet u weten over warmtepompen

Alles wat u moet weten over de warmtepomp

Met het oog op de plannen om Nederland in 2050 aardgasvrij te krijgen zijn steeds meer mensen zich aan het oriënteren op alternatieven voor de doorsnee cv-ketel. Een goed onderhouden cv-ketel gaat meestal zo’n 15 jaar mee, dus veel mensen hebben nog even de tijd om zich rustig te verdiepen in de mogelijkheden. En dat is maar goed ook, want er valt steeds meer te kiezen. Een warmtepomp bijvoorbeeld. Maar wat is een warmtepomp precies en hoe werkt dat eigenlijk? ESNW legt uit!

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de directe omgeving waar het is geplaatst. Deze warmte wordt vervolgens door de pomp nog verder opgewarmd en verplaatst naar uw woning, waar het via vloer- of wandverwarming of radiatoren uw huis verwarmd. De omgeving waar de warmte uit wordt onttrokken kan de buitenlucht zijn of het grondwater; dit is afhankelijk van het soort warmtepomp dat u kiest. Ook het uiterlijk van de pomp verschilt per soort. Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden: 

  • lucht-lucht: deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft dat rechtstreeks af aan uw woning. De warmtepomp ziet eruit als een soort airconditioningssysteem. Ook in de winter kan een lucht-lucht warmtepomp energie uit de lucht halen.
  • lucht-water: deze warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het warmwatercircuit van de verwarmingsinstallatie. Ook in de winter kan een lucht-water warmtepomp energie uit de lucht halen.
  • water-water: deze warmtepomp haalt energie uit grondwater. De energie wordt afgegeven aan het warmwatercircuit en het overige water wordt terug de grond in gepompt. Dit systeem is per woning in verhouding erg duur, daarom wordt deze methode eigenlijk alleen toegepast voor grote projecten (bijvoorbeeld een hele wijk).
  • bodem-water: deze pomp haalt via een buizensysteem warmte uit de bodem, het grond- en het oppervlaktewater en geven dit eveneens af aan het warmwatercircuit.

Over de warmtepomp en onderhoud

Hybride warmtepomp

Naast een zelfstandige warmtepomp is het ook mogelijk om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een lucht-water warmtepomp die in combinatie met een HR-ketel werkt. Het grootste deel van het jaar zorgt de hybride warmtepomp voor het verwarmen van het huis, bij erg koud weer en voor het tapwater wordt nog gebruik gemaakt van de HR-ketel. De hybride warmtepomp kan naast uw HR-ketel gehangen worden.  

Onderhoud warmtepomp

Warmtepompen zijn onderhoudsarm, maar helaas niet onderhoudsvrij. Net als bij cv-ketels is het belangrijk dat uw warmtepomp periodiek even gecheckt wordt. Op deze manier gaat de warmtepomp zo lang mogelijk mee en blijft hij energiezuinig presteren.

Zoekt u nog een betrouwbare partij die u kan helpen met het onderhoud van uw warmtepomp? Neem dan even contact met ons op. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring en gaan vakkundig te werk. ESNW helpt u graag verder!

Bel ons: 072 - 512 31 34