wachtwoord vergeten registreren
ESNW voor CV kopen, huren en onderhoud

Hoe goed is uw huis geïsoleerd?

Vragen? Bel 072 - 5123134

Hoe goed is uw huis geïsoleerd?

Tegenwoordig worden er huizen gebouwd die goed geïsoleerd zijn. Dat is natuurlijk fijn, want met een goed geïsoleerd huis bespaart u een hoop energie. Als uw huis niet goed is geïsoleerd kan meer dan de helft want de aangevoerde energie naar buiten verdwijnen. Maar weet u hoe goed uw huis is geïsoleerd?

Ga op onderzoek uit!

Als u wilt weten of uw huis goed is geïsoleerd is het bouwjaar van uw huis van belang. Op basis hiervan is het mogelijk kleine aannames te maken over de isolatiewaarde van uw woning. Als uw huis bijvoorbeeld is gebouwd voor 1976, dan kunt u aannemen dat deze niet tot nauwelijks is geïsoleerd. Heeft u een huis na deze periode tot aan 1982, dan is uw huis matig geïsoleerd en dat betreft met name het dak en de spouwmuren. Daarbij ontbreekt vaak de vloerisolatie en zullen de ramen ook te wensen over laten.

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot 1991 hebben overal isolatie, maar de kwaliteit is aan de lage kant en vaak heeft alleen de woonkamer dubbelglas. Alleen huizen die na 1992 zijn gebouwd zijn vaak goed geïsoleerd. Heeft u een koopwoning? Dan is de kans groot dat u een bouwkundige keuring heeft laten uitvoeren. U kunt dan het rapport opvragen en hierin kan eventueel informatie staan over de isolatie. Ook kunt u kijken of de vorige bewonen facturen hebben achtergelaten, hieruit kan namelijk blijken of ze spouwmuurisolatie hebben laten uitvoeren.

Spouwmuurisolatie…heeft mijn huis dat?

Heeft u een huis dat is gebouwd voor 1920? Dan is het bijna zeker dat u geen spouwmuur heeft en kunt u deze dus niet laten isoleren. Heeft u een huis dat is gebouwd tussen 1930 en 1975, dan heeft u waarschijnlijk wel een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Het is van belang dit te doen omdat u hiermee energie bespaart. Indien uw huis is gebouwd na 1975, dan is de kans groot dat de spouwmuur al geïsoleerd is. Hierbij is extra isolatie niet noodzakelijk.

We begrijpen dat de jaartallen wat verwarrend kunnen werken. Deze hebben allemaal te maken of u wel of geen spouwmuur heeft en zo wel of die wel of niet geïsoleerd is. Twijfelt u nu en wilt u het zeker weten, laat dan een expert meekijken.

Vloer- en bodemisolatie

Dit is ook een vorm van isolatie waarmee u energie kunt besparen. Maar hoe is dit te controleren? Dat kunt u gemakkelijk zelf doen. Open het luik bij de voordeur, uw kruipruimte, kijk of er isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer is geplaatst. Indien u wilt weten of u bodemisolatie heeft, kijk dan weer in de kruipruimte en kijk of er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte ligt.

Dakisolatie

Ja dat bestaat ook nog! Warmte gaat naar boven en kan dan snel via het dak verdwijnen naar buiten, als uw dak niet goed geïsoleerd is. Bij huizen die na 1989 zijn gebouwd, zijn de daken voldoende geïsoleerd. Controleer dit wel want veel huizen hebben een onafgewerkt dak en dan is het dus niet geïsoleerd.

Heeft u een plat dak? Dan bevindt het isolatiemateriaal zich, soms zichtbaar, op de dakbedekking. Maar heeft u een schuin dak, dan zit het isolatiemateriaal tegen het dakbeschot aan, aan de binnenkant en vaak zonder afwerkingsplaten. Hierdoor is het goed zichtbaar en kunt u makkelijk controleren of het dak goed geïsoleerd is. Natuurlijk komt het ook voor dat er wel afwerkingsplaten voor zitten. Dan kunt u het beste zoeken naar een plekje waar het wel zichtbaar is om de controle te kunnen uitvoeren.

Geïsoleerd glas

Het laatste dat u kunt controleren is het feit of u geïsoleerd glas heeft. Zoek naar de code die zichtbaar is tussen de twee glaslagen. Door de code kunt u achterhalen wat voor soort glas u heeft. Met behulp van Google kunt u snel en gemakkelijk terugvinden welk type glas u in huis heeft en wat de voordelen ervan zijn. Kunt u geen code vinden? Dan heeft u geen geïsoleerd glas.

Houd er altijd rekening mee dat ondanks dat uw huis al is geïsoleerd, het met de tijd aan vervanging toe is. Want ook isolatiemateriaal heeft een bepaalde levensduur en de kwaliteit gaat met de tijd achteruit.