STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
Vrouw slaapt veilig

Symptomen van koolmonoxidevergiftiging

Dit zijn de symptomen van koolmonoxidevergiftiging

Elk jaar komen er nog steeds tientallen mensen in het ziekenhuis terecht in verband met een koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is vaak een slecht onderhouden cv-ketel. Maar hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging eigenlijk en wat moet u dan doen?

Symptomen van een koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat voor mensen niet te ruiken, proeven of zien is. Vaak hebben we dus pas erg laat door dat er iets mis is.

Symptomen koolmonoxidevergiftiging

De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging hebben eigenlijk wel wat weg van de griep. U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag. Als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte toeneemt kunt u bewusteloos raken of ernstige blijvende schade oplopen aan uw gezondheid.

Koolmonoxidevergiftiging kan lang ongemerkt blijven

Een koolmonoxidevergiftiging kan lang onopgemerkt blijven als er bijvoorbeeld maar een kleine hoeveelheid per keer vrij komt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een klein gaatje in de rookgasafvoerbuis is ontstaan. U kunt dan langere tijd last hebben van zeurende hoofdpijn, buikklachten en benauwdheid.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Als uw koolmonoxidemelder afgaat of u vermoed een koolmonoxidevergiftiging is het zaak dat u:

  • snel alle ramen en deuren helemaal open zet,
  • uw huisgenoten waarschuwt,
  • zo snel mogelijk naar buiten gaat,
  • 112 belt; zij helpen u verder.

 

Zorg voor een CO-melder

Bij koolmonoxidevergiftiging is het van groot belang dat u snel handelt. Zorg er daarom voor dat u altijd een koolmonoxidemelder in de ruimte van uw cv-ketel, haard, geiser of kachel heeft hangen. De ReTwist CO-Switch is bijvoorbeeld een goede keuze: deze melder zet namelijk automatisch uw cv-ketel uit als er koolstofmonoxide wordt gedetecteerd. Daarnaast waarschuwt het u door licht- en geluidssignalen af te geven.