wachtwoord vergeten registreren
Hond voor de warme kachel

Zuinig stoken doe je zo!

Bespaar energie door zuiniger te stoken

Wie zijn huis slim wil verwarmen beperkt de CO2 uitstoot en houdt de energierekening laag. Zuiniger stoken is dus niet alleen goed voor het milieu; het is ook een slimme en simpele manier om geld te besparen!

Een goed afgestelde hr-ketel is het halve werk

Veel mensen stoken, vaak onbewust, te hoog. We willen er natuurlijk allemaal warmpjes bij zitten, maar in veel gevallen kunnen we met minder energie net zo comfortabel wonen. Vaak begint het al met de instellingen van de cv-ketel. Een goed afgestelde hoogrendementsketel kan energie terugwinnen uit de rook die ontstaat tijdens het verwarmingsproces.

Als de ketel te hoog staat afgesteld (hoger dan 80-90 graden) kan de energie niet optimaal worden teruggewonnen. Er blijft dan teveel waterdamp in de lucht waardoor er witte rook uit de afvoerpijp van uw verwarming komt. Door ervoor te zorgen dat uw HR-ketel goed staat afgesteld zorgt u ervoor dat de energie terugwinning optimaal is, waardoor u kunt besparen op stookkosten.

Zuinig met warm water

Een andere manier om op stookkosten te besparen is om de temperatuur van uw tapwater te verlagen tot 60 graden. Zorg er wel voor dat u de temperatuur niet lager zet dan 60 graden; dit is namelijk de minimumtemperatuur die nodig is om legionella te voorkomen. Controleer daarnaast ook even of uw ketel een Eco-stand heeft en zo ja, of deze aan staat. Deze stand zorgt ervoor dat uw ketel niet permanent een hoeveelheid tapwater warm hoeft te houden. Het kan daardoor iets langer duren voor u warm water krijgt, maar u bespaart hierdoor wel veel gas!  

3x simpel besparen door zuinig te stoken

  • Zet uw thermostaat ’s nachts en als u overdag niet thuis bent op 15 graden. Dit scheelt een hoop aan stookkosten en bespaart flink op uw energierekening. Gebruikt u vloerverwarming? Hou dan 18 graden aan (in verband met de nodige tijd die de vloerverwarming nodig heeft om weer op te warmen).
  • Maak uw radiatoren regelmatig schoon. Hierdoor blijven ze optimale warmte afgeven (en blijft de lucht ook meteen lekker fris). Probeer de radiatoren ook zoveel mogelijk vrij te houden (zet er dus geen banken of gordijnen voor of ombouwkasten omheen).
  • Verwarm geen ruimtes waar u niet of nauwelijks bent. Probeer ook uw slaapkamer niet te verwarmen. Dat scheelt al snel tientallen euro’s per jaar.

Veilig en zuinig stoken? Kies voor OK CV!

Voor wie behoefte heeft aan meer advies over duurzaam wonen en energie besparen adviseren wij onze OK CV keuring. Een OK CV keuring biedt u inzicht in de werking van uw cv-ketel en of deze nog veilig werkt. Daarnaast geeft onze adviseur u ook nog handige tips op het gebied van duurzaam stoken!  

Benieuwd? Vraag direct een OK CV keuring aan en ontvang ons adviesrapport.