wachtwoord vergeten registreren
Ondergaande zon

Oude gasboiler? Neem een zonneboiler!

Oude gasboiler? Overweeg eens een zonneboiler!

Boilers zijn handige apparaten; ze helpen ons om snel warm water te krijgen door continue een voorraadje warm water beschikbaar te hebben en vaak zijn ze ook nog eens lekker compact. Maar zijn ze ook veilig? En in welke varianten zijn ze eigenlijk te krijgen?

Verschillende soorten boilers

Op het gebied van boilers zijn er een aantal verschillende toestellen beschikbaar. Zo zijn er zelfstandige boilers te koop (toestellen die zelf het water opwarmen en opslaan) of boilers die werken als aanvulling op uw cv-ketel. Daarnaast kunnen boilers worden aangedreven door gas, elektriciteit of zonne-energie. 

Gasboiler

Gasboiler zijn direct gestookte toestellen; ze werken dus zelfstandig en hebben een eigen verbrandingssysteem. Dit verbrandingssysteem maakt gebruik van gas. Een gasboiler moet daarom een eigen gastoevoer hebben en een rookgasafvoer.

Elektrische boiler

Elektrische boilers werken op stroom, hebben een eigen thermostaat en kunnen eenvoudig worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Omdat er geen gassen vrij kunnen komen bij het gebruik van dit type boiler, kan dit elektrische toestel ook op wat minder goed geventileerde plekken worden opgehangen.

Zonneboiler

Dankzij een zonnecollector op het dak van uw woning wordt de straling van de zon omgezet in warmte die gebruikt kan worden om het water in de zonneboiler op te warmen. De zonneboiler is een zeer energiezuinig toestel dankzij het gebruik van zonne-energie.

Zijn boilers wel veilig?

De meeste boilers zijn, mits goed onderhouden, bijzonder veilig. Met name de varianten op elektriciteit en zonne-energie zijn uitermate betrouwbaar. Ook gasboilers zijn doorgaans veilig, maar door het gebruik van gas is het zorgen voor goed en regelmatig onderhoud bij deze toestellen wel extra belangrijk! Ook is het slim om oudere gasboilers tijdig te vervangen, bij voorkeur voor een elektrische of zon-aangedreven variant.

Koolmonoxidevergiftiging bij gasboilers

De reden dat regelmatig en vakkundig onderhoud bij gasboilers essentieel zijn komt door het gebruik van gas. Bij onvolledige verbranding van gas ontstaat namelijk het giftige gas koolmonoxide. In de regel wordt dit gas afgevoerd door de rookgasafvoer, maar als hier door slijtage of slecht onderhoud gaatjes in ontstaan kan het gebeuren dat de koolmonoxide in uw woning terecht komt. Omdat het gas geurloos, kleurloos en smaakloos is, merken wij daar zelf niets van (met alle gevolgen van dien). Het is dus verstandig om uw gasboiler goed en regelmatig te laten onderhouden! Als uw gasboiler al op leeftijd is, is een overstap naar een elektrische variant of een zonneboiler een goed idee.

Boiler onderhoud?

Heeft u een elektrische, gas- of zonneboiler en zoekt u nog een ervaren monteur voor het onderhoud? Kijk dan eens naar de onderhoudsabonnementen van ESNW. Onze vakkundige specialisten hebben jarenlang ervaring en helpen u graag verder!