STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
ESNW voor CV kopen, huren en onderhoud

Dit zijn de verschillen tussen HR-, combi- en cv-ketels

Kies de juiste; het verschil tussen HR-, combi- en cv-ketels

U komt de termen regelmatig tegen; HR-ketels, combi ketels en cv-ketels. Sommige bedrijven leggen het verschil wel uit, maar vaker dan niet worden de drie termen gewoon door elkaar gebruikt. En dat kan verwarrend zijn als u op zoek bent naar een nieuwe, besparende ketel. Zijn het dan 3 verschillende termen voor één soort toestel, of verschillen ze onderling toch meer dan gedacht? ESNW legt het uit.

De verschillen tussen de ketels

Over de HR-ketel

De letters HR staan voor hoog rendement. Een hoogrendementsketel is een cv-ketel met, zoals de naam al doet vermoeden, een hoger rendement dan traditionele ketels. De HR-ketel krijgt een hoger rendement doordat het koude water dat terugkomt via een warmtewisselaar voorverwarmd wordt met de rookgassen. Hierdoor ontstaat condens en wordt er veel warmte overgedragen die weer gebruikt wordt. Overstappen naar een HR-ketel levert vaak ook een flinke besparing in energiekosten op.

Een HR-ketel kan 100% tot 111% van zijn energie omzetten in bruikbare warmte. Naast HR-ketels zijn er ook VR-ketels, waarbij VR staat voor verbeterd rendement. VR-ketels kunnen zo’n 85% van hun energie weer omzetten in bruikbare warmte.

Over de combi ketel

De naam combi ketel verwijst naar een cv-ketel die uw huis verwarmt én zorgt voor warm tapwater. Een cv-ketel die alleen uw huis verwarmt wordt officieel een solo ketel genoemd. De meeste mensen (particulier) kopen voor hun huis geen solo ketel; u moet dan namelijk ook een tweede toestel aanschaffen dat voor warm tapwater zorgt en dat kost weer extra geld en ruimte. In de zakelijke markt komt dat vaker voor.

Over de cv-ketel

De letters CV in cv-ketel staan voor centrale verwarming. De cv-ketel is het onderdeel in een centrale verwarmingsinstallatie dat ervoor zorgt dat er warm water is om rond te pompen door de het buizensysteem in een huis of gebouw. De warmte die van het warme water vanuit de buizen uitstraalt gebruiken we om bepaalde ruimtes te kunnen verwarmen.

In het kort

Een combi ketel is een cv-ketel die verwarmt én warm tapwater levert, maar een cv-ketel is niet noodzakelijk altijd een combi ketel (het kan ook een solo ketel zijn). Een HR-ketel is een cv-ketel die een hoog rendement kan leveren (er zijn overigens ook HR-combi ketels), maar een cv-ketel is niet altijd een HR-ketel (het kan bijvoorbeeld ook een VR-ketel zijn).

Hulp nodig van een adviseur?

Online kunt u een nieuwe CV ketel kiezen. Maar, zijn u al die verschillende soorten ketels maar lastig en heeft u liever even een gesprek met een deskundige adviseur? Wij maken graag een afspraak met u om u verder te helpen!

Bel ESNW: 072 - 512 31 34