wachtwoord vergeten registreren
Installateur op bezoek bij klant

Hangt uw cv-ketel veilig?

Hangt uw cv-ketel op een veilige plek?

Veel mensen hangen de cv-ketel het liefst op een plek waar hij niet in het oog springt; als het even kan in een donker hoekje van het huis waar we anders toch niets mee kunnen. Logisch natuurlijk, maar sommige mensen vergeten dan dat een cv-ketel ook nog onderhouden moet worden. Dat zorgt soms voor vreemde situaties…

Zolderhoekjes en trapgaten

In onze zoektocht naar ongebruikte hoekjes in huis waar we nog net een cv-ketel kunnen plaatsen komen we soms op de gekste plekken uit. Op het eerste gezicht lijkt het heel slim; die lege ruimte boven het trapgat is eigenlijk toch nergens goed voor en als die ketel eenmaal hangt heb je er ook geen omkijken meer naar. Of dat plekje achter op zolder, net onder het dak; tuurlijk is het even lastig om over de plafondbalken heen te lopen met een grote ketel, maar als dat klusje eenmaal is geklaard maakt dat niet zoveel meer uit. Win-win, toch? Tot de monteur langskomt en niet meer bij de ketel kan.

Bovenstaande voorbeelden lijken misschien wat overdreven, maar het gebeurd vaker dan u zou denken. Als we de focus hebben op het plaatsen van de ketel blijken we toch makkelijk te vergeten dat een cv-ketel ook na het ophangen goed bereikbaar moet blijven. Een goede installateur zal u hier direct op wijzen, maar als u van plan bent om uw ketel zelf op te hangen zult u hier vooraf even goed over na moeten denken.

CV-ketel ombouw: waar moet u op letten?

Een cv-ketel is, hoe blij we er doorgaans ook mee zijn, nou niet echt een sieraad voor het oog. Begrijpelijk dus dat sommige mensen de cv-ketel liever uit het zicht houden, bijvoorbeeld door een ombouw te maken. Als u zelf van plan bent om de cv-ketel weg te werken in een kast, of door een ombouw, zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten:

Laat voldoende ruimte om de cv-ketel: Maak de ombouw niet te strak langs de cv-ketel of zorg dat de kast niet “precies groot genoeg” is. Er moet na het plaatsen nog een monteur bij de onderdelen kunnen om noodzakelijk onderhoud te plegen of een storing op te kunnen lossen.

Zorg voor ventilatie:Zorg ervoor dat de ruimte waar de cv-ketel in komt voldoende kan ventileren. Dit is nodig om de warmte die de ketel afgeeft en eventuele kleine hoeveelheden onverbrand gas af te kunnen voeren.

CV-ketel plaatsen: kies voor een vakman

Het ophangen van een cv-ketel is een ingewikkeld klusje. Naast de veiligheidsrisico’s die een verkeerde installatie met zich meebrengt is het voor een onervaren persoon makkelijk om bovenstaande aandachtspunten uit het oog te verliezen. Gaat u uw cv ketel vervangen? Dan is het verstandiger om de installatie van uw cv-ketel uit te laten voeren door een vakkundig installateur. ESNW helpt u daarbij graag!