wachtwoord vergeten registreren
ESNW voor CV kopen, huren en onderhoud

Waterzijdig inregelen…wat is dat precies?

Waterzijdig inregelen…wat is dat precies?

Dit is een handeling om ervoor te zorgen dat je cv-installatie weer in balans is. Het zorgt er namelijk voor dat het warme water in de radiatoren op de juiste manier over de radiatoren wordt verdeeld. Deze handeling is eenmalig en kunt u zelf uitvoeren!

Wat is het precies?

Bij waterzijdig inregelen wordt ervoor gezorgd dat elke radiator het juiste volume water krijgt en wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan zowel met het binnenwerk van de radiatorkraan of met het voetventiel. Het is namelijk zo dat een radiator die ver van de cv-ketel staat een grotere opening moet hebben dan de radiator die dichtbij de cv-ketel staat. Waterzijdig inregelen zorgt voor de juiste instelling. Hiernaast is een voorbeeld te zien wat het verschil is met wel en niet waterzijdig inregelen.

Waarom is het eigenlijk nodig?

We komen het vaak tegen tijdens bezoeken dat cv-installaties niet waterzijdig zijn ingeregeld en hierbij zijn de volgende situaties van toepassing. Als er gekeken wordt naar de indeling aan radiatoren in een huis, krijg de radiator die het dichtste bij de cv-ketel staat als eerste het snelste en meeste warme water. Terwijl de radiator die het verste van de cv-ketel staat weinig warm water krijgt en hierdoor traag of helemaal niet verwarmt. Hierdoor kunt u de volgende problemen ondervinden;

  • Uw gasverbruik gaat omhoog omdat de cv-watertemperatuur niet op orde is.
  • Laag comfort omdat uw huis niet gelijkmatig opwarmt.
  • Laag comfort omdat sommige kamers in huis niet warm te krijgen zijn.

Bij deze problemen komt het vaak voor dat een installateur aangeeft dat de radiatoren opgehangen moeten worden, maar dit is vaak niet nodig. Omdat radiatoren tijdens de bouw afgestemd worden aan het volume van de ruimte. Daarbij denken veel mensen dat een grotere radiator het probleem zal oplossen, maar de eerste oplossing is waterzijdig inregelen.

Welke methoden zijn er?

Er worden drie methoden gehanteerd om waterzijdig te kunnen inregelen. De temperatuurmethode, de voorinstelmethode en de ultrasoon methode. Hieronder leggen we elke methode in het kort uit;

De temperatuurmethode
Bij deze methode wordt de inregeling gebaseerd op het volgende; er wordt gekeken naar een verschil van 20 graden tussen zowel de aanvoer- als de retourtemperatuur van uw radiatoren. Hierbij rekening houdende met een buitentemperatuur van -10. Deze methode wordt uitgevoerd als je cv-ketel aan het werk is. Daarbij kan deze methode prima worden uitgevoerd door een doe-het-zelver!

Voorinstelmethode
Bij deze methode worden de instellingen uitgevoerd aan de hand van een leidingberekening, karakteristieken en inregelvoorzieningen. Deze methode kan worden uitgevoerd als de cv-ketel aan het werk is maar ook als die uit staat. Bij deze methode is het wel zo dat u een expert moet laten komen.

Ultrasoonmethode
Geavanceerde apparatuur is nodig bij deze methode. Aan de hand van de meting die gedaan wordt met speciale apparatuur worden de instellingen bepaald voor het waterzijdig inregelen. Het voordeel van deze methode is dat het tot nauwkeurige informatie leidt waardoor het waterzijdig inregelen zo specifiek mogelijk gedaan kan worden.