STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
Wasknijpers aan een waslijn

Besparen op de was

Besparen door anders om te gaan met de was

Eén van de grootste energieverbruikers in ons huishouden is de wasmachine. We wassen vaak, we wassen veel en vaak wassen we ook nog op hoge temperaturen. Door een paar simpele veranderingen in uw wasgedrag kunt u daarom vrij makkelijk een heleboel geld en energie besparen. Wist u bijvoorbeeld dat wassen op 90 graden gemiddeld 7x duurder is dan wassen op 15 graden?

Oude wasmachine vervangen

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om in het ene blog te zeggen dat we langer met onze spullen moeten doen om onnodige verspilling tegen te gaan, om vervolgens in een ander blog te roepen dat het een hoop kan besparen als u uw oude wasmachine eerder de deur uit doet dan u mogelijk van plan was. Toch zijn beide statements waar.  

Over het algemeen gesproken is het beter om langer met onze spullen te doen of ze op een andere manier opnieuw te gebruiken. Dit geldt echter niet voor uw wasmachine. De wasmachines die tegenwoordig van de fabrieksband rollen zijn namelijk vele malen zuiniger in gebruik en aanzienlijk minder belastend voor het milieu. Het kan daarom zeker de moeite waard zijn om uw oude wasmachine wat eerder in te ruilen voor een nieuw, energiezuinig model dan u eigenlijk van plan was. Let er bij de aankoop van een nieuwe wasmachine op het een apparaat met energielabel A+++ is en laat uw oude apparaat meteen meenemen voor recycling. Breng het niet naar een kringloopwinkel of iets dergelijks, want dan blijft uw oude energieslurper gewoon in gebruik.

Het juiste wasprogramma kiezen

Ook de keuze voor het wasprogramma kan invloed hebben op het energieverbruik van uw wasmachine. Gebruik altijd de eco-stand op uw wasmachine, indien deze aanwezig is. Kies daarnaast ook niet voor het snelle programma; om de was in een kortere tijd schoon te krijgen gebruikt uw wasmachine namelijk extra veel energie om sneller warm te worden. Hierdoor kost het korte programma uiteindelijk meer dan een wat langer, standaard programma.  

Probeer ook zo min mogelijk gebruik te maken van fijnwasprogramma’s. Voor de fijne was mag de trommel niet zo vol zitten, waardoor u vaker moet wassen (en dat kost weer de nodige extra water en stroom). Let tot slot ook op de hoeveel wasmiddel die u gebruikt. Veel mensen gooien al snel teveel wasmiddel in de machine; zonde van het geld en ook nog slecht voor het milieu!

5 extra bespaartips voor de was

Aanvullend op het bovenstaande verhaal geven we u graag nog een paar extra tips om energie te besparen

  • Was zoveel mogelijk op 30 of zelfs 15 graden. Voor gewone was is dit meer dan genoeg en het is een stuk zuiniger dan wassen op 60 of 90 graden.
  • Was zoveel mogelijk met een volle trommel; daardoor hoeft u minder vaak te wassen.
  • Gooi uw kleding minder snel in de was. In veel gevallen zijn kleren die we in de was gooien niet echt vies, maar ruiken ze muf. Om ze weer fris te laten ruiken kunt u ze ook, op een droge dag of onder een afdakje, een paar uur buiten laten hangen. Dan ruiken ze weer lekker schoon en zo blijft uw kleding ook langer goed.
  • Gebruik de droger minder vaak. Voor sommige wasgoed is het lekker om de droger te gebruiken, maar veel gewone kleding kan net zo goed (binnen of buiten) uitgehangen worden. Scheelt een hoop energie!
  • Smeer hardnekkige vlekken voor het wassen in met bijvoorbeeld ossengal. Voorwassen is dan niet meer nodig.