wachtwoord vergeten registreren
Kind leest thermostaat af

Weet u wat uw energieverbruik is?

Energie besparen? Kijk eerst wat u verbruikt!

Veel mensen zijn druk bezig om geld en energie te besparen door duurzamer te gaan wonen. Een nobel streven, maar hoe begint u met energie besparen als u nog geen inzicht heeft in wat u verbruikt? ESNW helpt u op weg!

Slimme energiemeter en -verbruiksmanager

Steeds meer huishoudens zijn over (of gaan binnenkort over) op een slimme energiemeter. Een slimme energiemeter is op zichzelf niet erg bijzonder; het is eigenlijk gewoon een digitale versie van uw oude meter die bijhoudt hoeveel gas en stroom er wordt verbruikt, die daarnaast uw meterstanden zelf direct doorstuurt naar uw energieleverancier. Het grote voordeel van een slimme energiemeter is dat u hem vrij simpel kunt koppelen aan uw slimme thermostaat en een energieverbruiksmanager.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager is een apparaat of app die laat zien hoeveel energie u verbruikt en waaraan deze energie wordt besteedt. Zo kunt u heel makkelijk zien welke apparaten in huis veel energie verbruiken (en waar u dus op zou kunnen besparen door ze vaker uit te zetten of anders te gebruiken).  De energieverbruiksmanager is dus een ontzettend handig hulpmiddel dat u kan helpen bij het verlagen van uw energierekening!

Energieverbruik meten zonder slimme meter

Heeft u nog geen slimme meter laten plaatsen of koppelt u hem liever niet aan u thermostaat of energieverbruiksapp? Dan kunt u ook op andere manier bijhouden hoeveel energie u verbruikt, bijvoorbeeld door een energiemeter.

Een energiemeter is een apparaatje dat u tussen de stekker van het apparaat dat u wilt testen en uw stopcontact kunt plaatsen. Het metertje geeft dan voor dat apparaat aan hoeveel energie er wordt verbruikt als het toestel in gebruik is.

Als u vooral geïnteresseerd bent in uw globale energieverbruik kunt u vaak ook gebruik maken van een online verbruiksmanager bij uw energieleverancier. U vult daar dan zelf periodiek uw meterstanden in en de verbruiksmanager helpt u met het presenteren en vergelijken van uw verbruik.