wachtwoord vergeten registreren
Paardebloem en lieveheersbeestjes

Wat is de energietransitie?

Wat moet ik weten over de energietransitie?

De energietransitie; een term die steeds vaker voorkomt in kranten, blogs en nieuwsuitzendingen, maar waar nog maar weinig mensen echt een beeld bij hebben. Om ervoor te zorgen dat de energietransitie meer wordt dan alleen een holle term, vertelt ESNW er graag wat meer over.

De energietransitie en fossiele brandstof

De energietransitie is een concreet plan dat is opgesteld door de internationale gemeenschap, bijna alle landen ter wereld, tijdens het klimaatakkoord van Parijs. Het plan moet ervoor zorgen dat fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en kolen, uiteindelijk niet meer worden gebruikt en worden vervangen door duurzame alternatieven zoals zonne- en windenergie. Dit plan is noodzakelijk om de opwarming van de aarde en alle gevolgen van dien tegen te gaan. In het plan zijn ook afspraken gemaakt over het onderzoek naar duurzame technologie zoals het afvangen van CO2 en mogelijkheden voor elektrisch vervoer.

Eigen doelstellingen per land

Om ervoor te zorgen dat het plan slaagt heeft ieder land zijn eigen doelstellingen. In Nederland gaan we bijvoorbeeld minder gebruik maken en uiteindelijk stoppen (in 2030) met het winnen van aardgas in Groningen en moeten kolengestookte elektriciteitscentrales uiterlijk in 2024 overgeschakeld zijn naar een andere energiebron. In Duitsland en België ligt de nadruk bijvoorbeeld meer op het sluiten van alle kerncentrales en het overschakelen naar hernieuwbare energie.

Wat betekent die energietransitie voor mij?

De energietransitie is iets waar we in Nederland allemaal mee te maken krijgen, burgers en bedrijven, jong en oud; iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. Vanaf 2050 willen we in Nederland geen aardgas meer, waardoor een gewone cv-ketel zoals we die nu kennen ook geen optie meer is.

Nieuwbouw, huur of bestaande koopwoning?

Mensen die een nieuw huis kopen kunnen vaak wat extra geld lenen bij de bank om hun nieuwe huis wat duurzamer mee te maken. Nieuwbouwwoningen die vanaf 1 juli 2018 worden aangevraagd zullen standaard worden voorzien van een duurzaam alternatief en mensen die in een huurwoning wonen kunnen de vernieuwingen aan hun verhuurder overlaten. Maar mensen met een eigen woning zullen dus zelf moeten investeren in een alternatief terwijl lang niet iedereen daar zomaar geld voor heeft. Welke opties zijn er dan?

Duurzame alternatieven

Zonnepanelen of warmtepomp huren

Bij steeds meer organisaties is het mogelijk om zonnepanelen of een warmtepomp te huren in plaats van te kopen. Over de gehele termijn genomen betaalt u mogelijk meer dan wanneer u zelf in 1 keer de panelen of de pomp zou kopen, maar voor wie dat financieel geen optie is kan huren een prima oplossing zijn!

Kopen met subsidie

Voor het kopen van zonnepanelen en warmtepompen kunt u nu nog gebruik maken van subsidies en aantrekkelijke kortingsregelingen. Het zou dus best zo kunnen zijn dat u dankzij de subsidie toch al in staat bent om te investeren in het door u gewenste duurzame alternatief.

Aansluiting op stadsverwarming

In steeds meer gemeenten is het mogelijk met uw bestaande woning aan te sluiten op stadsverwarming. Er wordt in diverse steden hard gewerkt aan de uitbreiding van het warmtenet en dit zou voor veel mensen met een bestaande woning een prima duurzaam alternatief zijn voor een cv-ketel.  Het loont daarom absoluut de moeite om eens op de website van uw eigen gemeente te kijken of er mogelijkheden zijn voor uw woning.

Sparen voor zonnepanelen

Wie nog genoeg tijd heeft om te sparen, bijvoorbeeld omdat u net een nieuwe cv-ketel heeft gekocht, kan ervoor kiezen om te sparen voor zonnepanelen. In veel gevallen heeft u binnen 10 jaar uw investering terugverdient en maakt u er de jaren erna tot soms wel duizenden euro’s winst mee. Op die manier krijgt u meer waar voor uw geld dan wanneer u het op uw spaarrekening zou laten zijn; het overwegen waard.