wachtwoord vergeten registreren
Grote zonnepanelen onder blauwe lucht

Energie opwekken via energiecoöperatie

Wek zelf energie op via een energiecoöperatie

Nu de overheid besloten heeft dat iedereen in Nederland vanaf 2050 af moet zijn gestapt van de aardgasaansluiting komen er steeds meer initiatieven om duurzamer te gaan leven. Sommige mensen beginnen klein door bijvoorbeeld vast een inductiekookplaat te kopen terwijl anderen het meteen wat grootser aanpakken en hun dak vol zonnepanelen leggen. Maar hoewel de huiseigenaren misschien wel zouden willen, blijkt niet ieder huis geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Gelukkig komen er ook voor hen steeds meer alternatieven bij, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie.

Sluit u aan bij een energiecoöperatie

Een energiecoöperatie is een coöperatie die zich richt op het stimuleren van een duurzame energievoorziening. In de meeste gevallen gaat het bij dergelijke coöperaties over zonne- en windenergie. U kunt zelf een energiecoöperatie opzetten of aansluiten bij een bestaande coöperatie.  

Overigens is het opzetten van een energiecoöperatie in principe niets nieuws. Wel neemt het aantal energiecoöperaties dat wordt opgericht de laatste jaren steeds verder toe, waardoor het voor de meeste mensen makkelijker wordt om aan te sluiten bij een bestaande coöperatie in de buurt. Zeker als u zelf de geen mogelijkheden heeft om energie op te wekken is een energiecoöperatie een prima uitkomst.

Energiecoöperatie met postcoderoosregeling

In veel gevallen gebruiken energiecoöperaties de postcoderoosregeling. Via deze regeling kunt u gebruik maken van  belastingkorting op uw energiebelasting. De postcoderoosregeling dankt zijn naam aan de manier waarop wordt bepaald wie er deel kan nemen aan de energiecoöperatie. De vier cijfers van het postcodegebied waar de installatie staat waar de energie mee op wordt gewekt zijn het midden van de postcoderoos; de postcodegebieden eromheen mogen ook mee doen met de coöperatie, waardoor het deelnemende gebied eruit ziet als een soort bloem (de postcoderoos).

Energiecoöperatie voor windmolens

Wie denkt aan het verduurzamen van zijn woning denkt meestal niet meteen aan windenergie. Maar juist voor mensen die zelf de mogelijkheid niet hebben om zonnepanelen op het dak te leggen, of dit echt niet willen, is windenergie een aantrekkelijk alternatief. In Nederland waait het namelijk vrij vaak.  

Wie graag wil investeren in windenergie kan mede-eigenaar worden van een windmolen via een windcoöperatie. Via de windcoöperatie moet er een geschikte locatie voor de windmolen gevonden worden en moet de plaatsing worden geregeld. In enkele gevallen is het ook mogelijk om te investeren in een al bestaande windmolen. De door de windmolen geproduceerde stroom wordt bij de leden van de coöperatie in mindering gebracht op stroom die ze hebben afgenomen.

Energiecoöperatie voor zonnepanelen

Via een energiecoöperatie voor zonnepanelen gaat u samen met andere mensen uit de omgeving zelf (groene) energie opwekken. U doet dit dan dus niet door zonnepanelen op uw eigen dak te leggen, maar door samen een andere locatie voor de panelen te vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld een bedrijf zoeken waar u op het dak wel zonnepanelen kunt laten leggen.  

Zodra u een gebouweigenaar heeft gevonden die zijn dak ter beschikking stelt, moet de coöperatie een financieringsplan opstellen en zorgen dat ze genoeg investeerders mee kunnen krijgen. Ook moeten er afspraken gemaakt worden met een energiemaatschappij waar de coöperatie de opgewekte energie aan kan leveren en hoe de opgewekte energie geleverd kan worden aan de leden van de coöperatie.