wachtwoord vergeten registreren
Duurzaam huisje van lego

Energieneutraal wonen in 2050

Onderhoud blijft belangrijk Kies uw abonnement

Energieneutraal wonen in 2050; hoe zit dat?

De overheid heeft besloten dat iedereen vanaf 2050 volledig energieneutraal moet wonen. Dat betekent dat een perceel, de grond waar uw woning op staat en alles wat daarbij hoort, net zoveel energie op moet wekken als er verbruikt wordt. Het gebruik van aardgas verdwijnt daardoor uit de Nederlandse huishoudens.  

Bij de meeste nieuwbouwwoningen zal de eis om energieneutraal te wonen meegenomen worden in de ontwikkeling van het gebouw; een uitdaging op zich waar de bouwsector hard aan werkt. Maar hoe zit dat met alle bestaande woningen? En heeft het wel zin om als huiseigenaar nu al met de 2050 plannen bezig te zijn?

Zo woont Nederland in 2050 energieneutraal

Vanaf 2050 wil de overheid dat iedere woning energieneutraal is. De CO2 uitstoot in ons land moet drastisch omlaag. Om dit te realiseren moeten ieder jaar zo’n 200.000 tot 260.000 woningen worden verbouwd, wordt er geen nieuwe gasinfrastructuur meer aangelegd en wordt de aansluitplicht voor gas helemaal geschrapt.  

Volgens het energieakkoord, waarin de richtlijnen staan uitgeschreven voor een duurzamer Nederland, moet energie in uw woning voortaan worden opgewerkt door zonne-energie, windenergie, bio-warmte of aardwarmte. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen, door uw woning te laten aansluiten op stadsverwarming of zelfs, als u er voldoende ruimte voor heeft, door een eigen windmolen te plaatsen. Daarnaast is het van belang dat uw woning goed geïsoleerd is (denk bijvoorbeeld aan dak- en vloerisolatie en dubbele beglazing) zodat er geen energie onnodig verloren gaat.

Terugverdientijd duurzame investeringen

Hoewel het in de regel makkelijker is om een nog te bouwen pand energieneutraal te maken is het ook heel goed mogelijk om bestaande woningen te verduurzamen. In de meeste gevallen kost het even wat tijd om alles goed uit te denken (en soms ook om het nodige geld bij elkaar te sparen), maar vaak is de investering in tijd en geld sneller terug te verdienen dan veel mensen denken.  

Het is daarom jammer dat er nog veel mensen zijn die het verduurzamen van hun woning voor zich uitschuiven. ‘Het dient mijn tijd wel uit’, is een veelgehoorde opmerking. En ergens is dat natuurlijk ook zo; het jaar 2050 is immers nog een eind weg. Helaas realiseren veel mensen zich niet dat, hoewel er in eerste instantie een investering nodig is om uw huis energieneutraal te maken, er ook een hoop geld mee bespaard kan worden. De terugverdientijd van sommige oplossingen is maar een paar jaar; kort genoeg om in uw huidige woning zelf nog te profiteren van uw investering. Ook kan uw investering de waarde van uw huis verhogen; zo verdient u het geld van uw investering dus weer terug bij het verkopen van uw woning. Het kan dus absoluut de moeite lonen om nu alvast rond te kijken naar energiebesparende oplossingen die helpen uw woning duurzamer te maken.

Hulp nodig bij het energieneutraal maken van uw woning?

Wilt u graag wat duurzamer gaan wonen maar u heeft geen idee waar u moet beginnen? Onze specialisten komen graag bij u langs om u te helpen met een passend advies. Wacht dus niet langer en zet vandaag al de eerste (besparende) stappen naar een duurzame lifestyle!

Bel ons op: 072 – 512 31 34