wachtwoord vergeten registreren
oude radiator in woonkamer

Regel een APK voor uw verwarming

Een APK’tje voor uw verwarming

De dagen worden korter en buiten begint het harder te waaien en vaker te regenen; de zomer is voorbij. Af en toe mogen we, met wat geluk, nog wel genieten van een paar heerlijke warme herfstdagen, maar over niet al te lange tijd staat toch echt de winter weer voor de deur. Vlak voordat het echt koud wordt laten veel mensen hun auto nog even winterklaar maken; winterbandjes eronder, sproeivloeistof vervangen door een antivries variant, enzovoort. Maar waarom hebben we geen APK voor onze verwarming?

Veilig en warm de winter door

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en in Nederland is dat voor uw auto verplicht. Het na laten kijken van uw verwarming is dat niet, maar dat neemt niet weg dat het wel een goed idee is. Veel mensen vertrouwen namelijk blind op hun verwarming en vergeten dat er ook af en toe iemand langs moet komen voor een schoonmaakbeurt en noodzakelijk onderhoud. Als het weer buiten dan wat kouder gaat worden en de verwarmingstoestellen weer harder moeten gaan werken, gebeurd het regelmatig dat iemand op een koude winterdag letterlijk in de kou komt te staan. Een ontzettend vervelende situatie die vaak gewoon te voorkomen is door vlak voor de winter uw onderhoud te plannen.

Onderhoud voor veiligheid

De verplichte APK beurt voor uw auto is in Nederland ingesteld om ervoor te zorgen dat mensen met enige regelmaat hun auto door de garage of dealer laten nakijken, in hoop zo onveilige situaties te voorkomen. Veel mensen gebruiken hun auto namelijk erg vaak, waardoor er sneller dan we denken slijtage ontstaat. Hetzelfde kan gezegd worden van uw verwarming. Uw verwarmingsinstallatie is namelijk continue bezig om uw woning lekker warm te houden en zeker in de winter wordt hij vaak gebruikt. Net als bij uw auto zal uw verwarming slijtage gaan vertonen en dit kan, ook net als bij uw auto, zorgen voor levensgevaarlijke situaties.

Wat kunt u zelf doen?

Wie graag voorbereid de winter in wil gaan doet er goed aan om even een uurtje wat aandacht te besteden aan zijn of haar verwarming. Dit kunt u doen:

  1. Kijk of de waterdruk van uw cv-ketel nog voldoende is (tussen de 1,5 en 2 bar). Is de waterdruk (te) laag? Vul dan uw ketel dan bij.
  2. Ontlucht na het bijvullen van uw cv-ketel uw radiatoren.
  3. Controleer wanneer uw ketel voor het laatst is nagekeken door een monteur. Is dat langer dan 2 jaar geleden? Neem dan even contact op met een vakman (bijvoorbeeld van ESNW) en plan een onderhoudsbeurt in.

Oude cv-ketel? Overweeg hem te vervangen!

Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar en twijfelt u over de staat van uw ketel? Overweeg dan eens om een nieuwe cv-ketel te nemen. De specialisten van ESNW helpen u graag bij het vinden van de juiste ketel!