wachtwoord vergeten registreren
Huisje op gras

Asbest in woningen

Help, ik heb asbest in mijn woning!

Het komt nog vaak voor dat er in een woning asbest wordt gevonden en dit moet dan direct aangepakt worden. Maar wat is asbest eigenlijk, hoe weet je of je asbest in huis hebt, maar nog belangrijker wat moet je doen! Hieronder geven we uitleg over wat je allemaal moet weten rondom asbest. 

Wat is asbest 

Dit is een vezel die tot ruim in de jaren ‘80 werd gebruikt in woningen, waarom? Het is sterk en heeft brandwerende en isolerende eigenschappen. Asbest is vooral verwerkt in golfplaten en waterleidingbuizen. Zolang asbest vast blijft zitten in een ander materiaal is de kans klein dat de vezels loskomen. Zodra er sloping plaatsvindt komen de vezels los en ontstaat er een gevaarlijke situatie. Als mensen dit inademen is de kans op ernstige ziekten groot. Dit is ook de reden dat het verwerken en bewerken van asbest sinds 1 juli 1993 is verboden in Nederland.  

 

Hoe weet je of er asbest in huis is? 

De vakmensen van ESNW zijn erin getraind om asbestmateriaal te herkennen. Op het moment dat er een vakman in de woning is voor installatiewerkzaamheden of onderhoud en die treft asbest verdacht materiaal aan, zullen de werkzaamheden direct worden gestaakt. Onze vakman zal u op de hoogte stellen en we zullen samen kijken hoe we dit zo snel mogelijk kunnen oplossen.  

Vaak wordt er nader onderzoek gedaan, hier zijn verschillende manieren voor; er kan een monsteranalyse worden gedaan of direct een asbestinventarisatie. Daarnaast raden we je altijd aan om de regelgeving rondom asbest in de gemeente waar je woont te bekijken, deze verschilt namelijk per gemeente.  

Wat moet je doen als er asbest is?

Zoals hierboven genoemd zijn er twee dingen die je kunt doen als er asbest is aangetroffen in je huis.   

Monsteranalyse 

Je kunt ervoor kiezen om een stukje asbestverdacht materiaal te laten onderzoeken, hierdoor kunnen ze vaststellen of er inderdaad asbest aanwezig is. Het is verstandig om een gecertificeerd bedrijf een stukje asbest te laten afbreken en in een zakje te stoppen. Als je zelf in het bezit bent van een stukje dan is het verstandig dit in een zakje te doen en op te sturen naar een geaccrediteerd laboratorium.  

  • Bevat het verdachte materiaal geen asbest dan zullen wij onze werkzaamheden zo snel mogelijk hervatten.  
  • Bevat het verdachte materiaal wel asbest dan moet het eerst worden verwijderd. Nadat alle asbest is verwijderd kunnen wij onze werkzaamheden hervatten. 

Kijk op de website van de gemeente waar je woont in welke gevallen je asbest zelf mag verwijderen en wanneer je dit door een gecertificeerd bedrijf moet laten doen.  

Asbestinventarisatie en rapport 

Heb je “nog” geen monsteranalyse laten uitvoeren, maar weet je vrijwel zeker dat je woning asbesthoudende materialen bevat, dan kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Een asbestinventarisatierapport is nodig om werkzaamheden te laten uitvoeren aan woningen waarbij er een verhoogd risico is dat er asbestdeeltjes vrij kunnen komen. Het gaat hierbij vaak om woningen die zijn gebouwd voor 1994.  

Nadat de inventarisatie is uitgevoerd ontvang je een rapport waarin staat of er asbest is aangetroffen en zo ja welke. Hierbij benoemen ze ook de risico’s en aan welke voorwaarden de saneerder moet voldoen bij het verwijderen van het asbest in jouw woning. Dit rapport is nodig om het asbest te laten verwijderen.  

Hoe komt je van asbest af?

Hierboven hebben we je voorzien van informatie wat je het beste kunt doen met asbest. Wij willen je natuurlijk nog wel een tip meegeven voor het laten verwijderen van asbest. Voor professionele behandeling of verwijdering van dit materiaal kunt u zich bijvoorbeeld wenden tot GP groot.