wachtwoord vergeten registreren
drie hangende gloeilampen

Zuinig omgaan met elektrische apparaten en verlichting

Ga zuinig om met kleine apparaten en verlichting

Veel mensen zijn druk bezig om hun leefstijl duurzamer te maken. De focus ligt daarbij al snel op grotere veranderingen zoals nieuwe zonnepanelen, overgaan op een warmtepomp of gasloos koken. Allemaal goede ideeën, maar soms vergeten we ook even stil te staan bij de kleine optimalisaties. Daarom geven we in dit artikel een paar kleine tips. Immers, alle beetjes helpen, ook de kleine beetjes.

Vervang oude lampen

Bijna iedereen weet wel dat gloeilampen en halogeenlampen niet de meest zuinige vormen van verlichting zijn. Toch branden er in een gemiddeld Nederlands huis nog steeds zo’n 20 onzuinige lampen. En dat is zonde.  

Veel mensen struikelen over de prijs. Een moderne ledlamp is namelijk wat duurder om te kopen waardoor we ons makkelijk laten verleiden om een goedkopere lamp te kiezen. Daar staat tegenover dat een ledlamp gemiddeld wel 15x langer mee gaat dan een gloeilamp en 7x langer dan een halogeenlamp. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat 1 ledlamp de waarde heeft van 15 gloeilampen of 7 halogeenlampen en dan is de aankoopprijs zo gek nog niet. Tel daarbij op dat een ledlamp 85%-75% zuiniger is dan een onzuinige lamp en het wordt al snel duidelijk dat ledlampen wel degelijk kunnen helpen bij het besparen van geld en energie.

Hoe zit het met spaarlampen?

Spaarlampen zijn net als ledlampen een stuk zuiniger dan gloei- en halogeenlampen. Het is dus niet nodig om spaarlampen die het nog gewoon doen te vervangen door ledlampen.

Zet apparaten echt uit

Veel mensen zetten hun apparaten uit door de stand-by knop te gebruiken. Helaas is het apparaat dan niet echt uit en blijft het vaak nog een klein beetje stroom gebruiken. Daarnaast zijn er ook apparaten die, ondanks dat ze wel echt uit staan, toch stroom blijven ‘lekken’ zolang de stekker in het stopcontact blijft zitten. Dit heet sluipverbruik. Vaak gaat het bij sluipverbruik maar om kleine beetjes energie per apparaat, maar alle apparaten samen zorgen jaarlijks toch gemiddeld voor bijna € 90,- aan extra kosten, voor energieverbruik waar u helemaal niks aan heeft gehad. Zonde toch?  

Sluipverbruik is helaas niet altijd te voorkomen. Voor een cv-ketel ontkomt u er bijvoorbeeld niet aan. Maar voor een heleboel andere apparaten kunt u er wel iets aan doen. Zet bijvoorbeeld alle apparaten die u niet gebruikt echt uit en haal de stekker uit het stopcontact. Kies niet voor de stand-by stand. Staan er meerdere apparaten bij elkaar? Dan kunt u ook een stekkerdoos met uitknoop gebruiken en alles in 1x echt uitzetten.