wachtwoord vergeten registreren
Windmolens

Wat u moet weten over windenergie

Windenergie; een korte introductie

Met het oog op een aardgasloos Nederland in 2050 zijn veel mensen zich aan het verdiepen in mogelijkheden voor alternatieve energiebronnen. De meest voor de hand liggende manieren om zelf energie op te wekken zijn toch vaak door middel van een warmtepomp of door te kiezen voor zonne-energie. Maar hoe zit het eigenlijk met windenergie?

De voor- en nadelen van windenergie

Windenergie is er in een land als Nederland in overvloed. Het waait hier vaak en in het najaar ook hard (een beetje afhankelijk van de locatie in het land). Het gebruik van windenergie is dan ook niets nieuws. Zo gebruikten we de wind eeuwen geleden al om onze schepen voort te duwen en ons te helpen met bijvoorbeeld het malen van graan en het pompen van water. Inmiddels zijn al deze toepassingen vervangen door gemotoriseerde oplossingen. Maar wat zijn anno nu dan nog de voordelen van windenergie? En zijn er ook nadelen?

De voordelen van windenergie

Het grootste voordeel van windenergie is dat het om schone energie gaat. Er wordt geen CO2 geproduceerd door de windmolens bij het opwekken van windenergie. Ook heeft een windmolen zichzelf in energie al vrij snel terugverdiend; binnen 6 maanden heeft een windmolen meer energie opgewekt dan nodig was om hem te maken; de overige 19,5 jaar (gemiddelde levensduur van een windmolen is 20 jaar) is qua energieopbrengst dus pure winst. Daarnaast zal windenergie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals olie en kolen, niet opraken.

De nadelen van windenergie

Hoewel windenergie wel schoner is dan fossiele brandstoffen, is het op dit moment ook nog duurder. De molens leveren in verhouding nog niet genoeg wind op. De verwachting is wel dat dit in de toekomst beter zal worden omdat er nog veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van windenergie. Een ander nadeel is de landschapsvervuiling. De windmolens die de energie op moeten wekken zijn ontzettend groot, waardoor ze duidelijk zichtbaar zijn in ons landschap. Met name in zee, waar de windmolens in rijen tegelijk worden neergezet omdat hier het beste geprofiteerd kan worden van de harde zeewind, zijn ze voor sommige mensen een doorn in het oog.

Hoe kunt u zelf windenergie gebruiken?

Windenergie kent dus een hoop voordelen. Maar waarom stappen dan niet meer mensen over op windenergie? Het antwoord is eigenlijk heel simpel; windenergie is lastig op te wekken voor particulieren. Waar we voor zonne-energie gewoon een paar platte panelen op ons dak kunnen leggen hebben we voor windenergie een molen nodig met behoorlijk grote wieken; ook voor de kleine varianten. Daarnaast is de opbrengst van de kleinere windmolens op dit moment nog niet voldoende om een korte terugverdientijd te garanderen (nog afgezien van het feit dat uw buren mogelijk ook niet zo blij worden van hun nieuwe uitzicht). Toch zijn er een paar manieren waarop u als particulier wel kunt profiteren van windenergie.

Samen een molen in een windmolenpark kopen

Wie echt wil investeren kan in windenergie kan overwegen mede-eigenaar te worden van een windmolen via een windcoöperatie. Een windcoöperatie is een groep mensen die samen een windmolen kopen en samen profiteren van de opbrengst. De coöperatie zoekt een geschikte locatie voor de windmolen en regelt de plaatsing. De opgewekte stroom wordt bij de leden van de coöperatie in mindering gebracht op hun energierekening. In sommige gevallen kunt u ook investeren in bestaande windmolens.

Energieleverancier kiezen

Er zijn verschillende energieleveranciers die energie aan consumenten leveren die geproduceerd is door windenergie. Wie nog een stapje verder wil gaan kan ook nog kiezen voor een energieleverancier die zelf energie opwekt uit windenergie. Op deze manier kunt u zonder veel extra moeite toch profiteren van windenergie.