wachtwoord vergeten registreren
Amsterdamse groene gracht

Maak uw wijk duurzaam!

Duurzaam wonen; de hele wijk doet mee!

Steeds meer mensen zijn van mening dat duurzaam wonen niet iets is dat alleen belangrijk is voor jouw gezin; het is iets dat we met elkaar moeten doen. Met onze vrienden, familie en het liefst de hele wijk. Om dat ouderwetse buurtgevoel weer een beetje extra aan te wakkeren is het dan ook helemaal geen verkeerd idee om eens na te gaan welke buurtbewoners er ook zo over denken, om vervolgens samen de buurt een beetje groener te maken.

Wijken verduurzamen

Om het Klimaatakkoord te kunnen realiseren is er een voorstel gedaan (in juli 2018) waarin staat dat Nederlandse gemeenten voor 2021 een structureel plan klaar moeten hebben liggen waarin duidelijk wordt genoemd hoe hun gemeente wijk voor wijk duurzamer moet worden gemaakt. Dit is een hele klus; om de doelstellingen in het Klimaatakkoord te kunnen halen moeten er namelijk duizenden woningen worden aangepakt en daarnaast nog honderden wijken worden 'bijgeschaafd'. Dit moet allemaal begroot worden en in een planning worden verwerkt, om daarna stap voor stap uitgewerkt te worden.

Een beetje hulp vanuit de wijk zelf kan daarom zeker geen kwaad. In veel gevallen kan er subsidie worden aangevraagd voor de verbeteringen die uw wijk groener kunnen maken (wat voor subsidies en hoe hoog deze zijn, verschilt per gemeente). Het kan daarom best interessant zijn om samen met de hele wijk aan de slag te gaan om de buurt zelf een beetje duurzamer te laten maken. Extra leuk; sluit een succesvol project af met een buurtborrel of –activiteit. Zo wakkert u dat échte, ouderwetse buurtgevoel extra aan en worden mensen nog enthousiaster voor het volgende groene buurtproject!

Wat kunt u doen? 5 tips!

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw buurt samen met andere buurtbewoners groener te maken. Het belangrijkste is dat er vooraf goed geïnventariseerd wordt welke behoeften er zijn en hoe u dat samen zou willen oplossen. Een paar ideetjes:

1. Aanvragen led straatverlichting: in veel (oudere) wijken staat nog ouderwetse straatverlichting. Door deze te vervangen door led straatverlichting kan er een hoop energie bespaard worden. In veel gevallen kan voor het realiseren van dergelijke initiatieven subsidie worden gevraagd.

2. Aanvragen (meer) elektrische laadpalen: inventariseer eens of er wel voldoende elektrische laadpalen in de buurt staan en zo niet, overleg met de gemeente of er meer palen kunnen komen (en zo ja, waar).

3. Gezamenlijke aanschaf zonnepanelen: overweegt u zonnepanelen te nemen? Overleg eens met buurtbewoners of er nog meer huishoudens geïnteresseerd zijn. U kunt bij sommige bedrijven korting krijgen op uw installatie als u zich met meerdere huishoudens in de buurt tegelijk aanmeld.

4. Aanvragen extra punten voor gescheiden afval: Veel mensen zijn niet te beroerd om hun afval goed te scheiden, maar als er te weinig punten in de wijk zijn om deze afval goed gescheiden in te leveren haken de meeste mensen na een tijdje toch weer af. Onderzoek daarom eens of er overal in de wijk voldoende punten zijn om afval gescheiden in te leveren en overleg zo nodig met de gemeente voor het realiseren van extra punten.

5. Lege stukjes grond beplanten: in de meeste wijken zijn er wel kleine stukjes grond te vinden die eigenlijk nergens bij horen en waar niks mee wordt gedaan. Overleg eens met de gemeente of u hier iets zou mogen planten. Denk bijvoorbeeld aan een boom (of bomen) of aan planten die de bijen kunnen helpen (als de locatie het toelaat).