wachtwoord vergeten registreren
Dorpje bij zonsondergang met energielabels op huizen

Alles over het energielabel van uw huis

Zo werkt het energielabel van uw huis!

Met ingang van 2015 bent u verplicht om bij de verkoop van uw woning ook een energielabel over te dragen. Dit label zegt iets over de zuinigheid van uw huis. Maar waarom is dat label er eigenlijk? En waar wordt uw energiescore op gebaseerd? ESNW legt uit.

Waarom een energielabel voor uw huis?

Het energielabel is een labelsysteem waarbij een woning een ‘energiescore’ kan krijgen van A (heel energiezuinig) t/m G (totaal niet energiezuinig). Het label is bedoelt om huiseigenaren inzicht te geven in de hoeveelheid energie die er door hun woning verbruikt wordt. Door de energiescore van een woning zwart op wit te zetten hoopt de overheid de huiseigenaren te laten zien dat ze nog veel energie kunnen besparen en ze zo te motiveren om energiebesparende maatregelen te nemen voor hun huis.

Voorlopig energielabel

In 2015 hebben de eigenaren van een koopwoning een voorlopig energielabel ontvangen. Het ging hier om een schatting gebaseerd op gegevens die openbaar zijn (bijvoorbeeld het kadaster). Omdat er niet is gekeken naar uw specifieke situatie en de verbeteringen die u zelf al mogelijk had aangebracht, kan het zijn dat de voorlopige schatting flink afwijkt van de realiteit. Als u een definitief energielabel wilt, bijvoorbeeld omdat u uw huis gaat verkopen (een definitief label is dan verplicht), dan kunt u dat aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl

 

Waar wordt uw energiescore op gebaseerd?

Bij het bepalen van de score wordt er naar een aantal verschillende aspecten gekeken. Zo is het bijvoorbeeld van belang hoe oud de woning is, welke verbeteringen er al door u of de vorige bewoners zijn aangepast (en wanneer deze zijn gedaan) en wat uw persoonlijke energieverbruik is (met andere woorden, gaat u bewust met uw energieverbruik om of let u er eigenlijk niet op). Als we alleen kijken naar de verbeteringen die u bij uw woning kunt aanbrengen ligt de nadruk vooral op de volgende punten:

  • Isolatie van uw woning: gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie
  • Kwaliteit van de ramen in uw woon- en slaapkamers: minimaal dubbel, HR++ of triple glas.
  • Verwarmingstoestellen: minimaal hr-ketel, bij voorkeur i.c.m. warmtepomp / zonneboiler
  • Aanwezigheid van een ventilatiesysteem of zonnepanelen (score hangt af van type ventilatie / aantal zonnepanelen)

Aangezien u met sommige optimalisaties vrij veel geld kunt besparen kan het geen kwaad om u te verdiepen in de mogelijkheden om uw woning energiezuiniger te maken. Het is hierbij echter wel goed om te weten dat een woning die gebouwd is vóór 2011 waarschijnlijk nooit op een A-label zal uitkomen (gezien de verbeterde bouwtechnieken die vanaf 2011 zijn gebruikt voor de woningmarkt).