wachtwoord vergeten registreren
Bespaarde muntjes tellen

Duurzaam wonen wordt lifestyle

Duurzaam wonen wordt lifestyle

Duurzaamheid blijft een actueel thema. Waar overheid en het bedrijfsleven zich buigen over grote vraagstukken zoals het energieneutraal maken van 7,6 miljoen woningen voor 2050 begint het thema ook voor de ‘gewone burger’ steeds minder abstract te worden. Alles rondom duurzaam wonen neemt zelfs zo’n vlucht, dat je het zo langzamerhand een lifestyle zou kunnen noemen.

Een duurzamer leven, waar begin je?

Wie een duurzame(re) levensstijl nastreeft kan, naast de rigoureuze optie om het roer helemaal om te gooien, in grote lijnen kiezen uit twee opties; investeren in het verduurzamen van uw woning of (kleine) veranderingen doorvoeren in uw huidige manier van leven.  

Door de nodige investeringen en aanpassingen in uw huis te (laten) maken is het mogelijk om zelf duurzamer te gaan wonen. Voor wie nog van plan is om een andere woning te kopen zijn er tegenwoordig ook veel banken die de mogelijkheid bieden om het verduurzamen van uw nieuwe woning mee te nemen in uw hypotheek. Hieronder vallen bijvoorbeeld het plaatsen van dubbele beglazing, spouwisolatie of zonnepanelen.  

Wie nog geen verhuisplannen heeft, of voor wie het budget het niet meteen toelaat om grote investeringen te doen, zijn er ook een heleboel kleine dingen die u makkelijk zelf kunt toepassen om duurzamer te leven. Geen inspiratie? ESNW helpt u graag op weg met 5 makkelijke (maar effectieve) bespaarthema’s! 

5x energie besparen in het klein

Begin eenvoudig met een duurzamere levensstijl dankzij de volgende topics:  

1. Besparen op de was: het wassen, drogen en strijken van kleding kost bij veel mensen een hoop water en energie. Bovendien zorgt het vele wassen er ook vaak voor dat onze kleding veel sneller slijt, waardoor we onze outfits sneller weggooien. Door anders om te gaan met onze kleding en ons wasgoed kunnen we vaak een hoop besparen! Lees meer over besparen met de was.

2. Besparen in de keuken: energie besparen in de keuken kan vaak al door een paar simpele handelingen en veranderingen. Zo kan het ontdooien van uw vriezer al een groot effect hebben, maar ook met uw vaatwasser en tijdens het koken valt er genoeg te besparen in de keuken

3. Besparen met isolatie (de kleine optimalisaties): bij beter isoleren denken veel mensen meteen aan grote ingrepen in hun huis zoals het vervangen van ramen of spouwmuren laten isoleren. Allemaal goede stappen om te nemen, maar er zijn ook veel kleine isolatie stapjes die genomen kunnen worden; samen maken ook deze stapjes een groot verschil! Lees meer over besparen met kleine isolatie tips.

4. Besparen op uw elektrische apparaten en verlichting: elektrische apparaten gebruiken in meer of mindere mate stroom, vaak ook als ze niet gebruikt worden. In veel gevallen kan er daarom al snel aardig wat energie bespaard worden door een paar simpele tips en trucs toe te passen. Benieuwd?   

5. Besparen door spullen te hergebruiken: het hergebruiken, recyclen en scheiden van gebruikte spullen wordt de laatste jaren door steeds meer mensen omarmd. En niet zonder reden, want er valt een hoop te besparen door gebruikte spullen opnieuw te gebruiken of ze ‘een tweede leven’ te geven.