wachtwoord vergeten registreren
Vrouw slaapt veilig

Geef koolmonoxidevergiftiging geen kans

Het gevaar van koolmonoxide

Veel mensen hebben het idee dat koolmonoxidevergiftiging vooral gebeurd bij verouderde verwarmingstoestellen zoals keukengeisers en boilers. Helaas neemt het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging niet af, ondanks de afname in oude geisers, boilers en gashaarden.  Hoe kan dat en wat is koolmonoxide nou precies? ESNW legt uit.

Over koolmonoxide (CO)

De gedachte dat alleen oude verwarmingstoestellen koolmonoxide produceren is niet juist. Ieder verwarmingstoestel, jong of oud, produceert namelijk een heel klein beetje koolmonoxide. Daarom is ieder verwarmingstoestel een potentiële bron van koolmonoxidevergiftiging.  

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat als de verbranding in een verbrandingstoestel niet volledig plaatsvindt. Dit gas is voor ons dodelijk en helaas kunnen we het zelf niet ruiken, zien of proeven. We worden door onze eigen zintuigen dus niet gewaarschuwd voor het gevaar waar we dan in verkeren.  

Hoe ontstaat koolmonoxide?

In ieder verwarmingstoestel is het zo dat een klein beetje van de verbranding onvolledig blijft. De gassen die daardoor ontstaan worden vervolgens direct door de rookgasafvoer van het toestel naar buiten afgevoerd. Als deze afvoer om wat voor reden ook niet goed meer functioneert, bijvoorbeeld door een verkeerde installatie of door slijtagegaatjes in de buis, lekt de koolmonoxide naar buiten en ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.

Zo kunt u risico’s beperken

Om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken zijn er een aantal zaken die u zelf kunt doen.  

Regelmatig onderhoud

Laat uw cv-ketel met enige regelmaat controleren door een monteur. Tijdens een onderhoudsbeurt kunnen slijtageplekken al gezien worden voor ze echt gevaarlijk worden, om zo nare situaties te voorkomen. Is uw ketel al 12 tot 15 jaar oud? Overweeg deze dan te vervangen en laat ook meteen de rookgasafvoer vervangen.  

De CO-Switch handelt direct

Hoewel periodiek onderhoud aan uw cv-ketel de kans op een ongeluk of storing aanzienlijk verminder is het helaas geen garantie dat er echt helemaal nooit iets mis kan gaan. Daarom raden we iedereen aan om in ieder geval een koolmonoxidemelder te plaatsen, of nog liever de ReTwist CO-Switch. De ReTwist CO-Switch is een handig apparaatje voorzien van een speciale schakelstekker. U plaatst de stekker van de cv-ketel in de schakelstekker. Wanneer de ReTwist CO-Switch koolmonoxide detecteer schakelt hij de cv-ketel, en daarmee de gastoevoer, direct uit. Daarnaast waarschuwt hij alle bewoners door licht- en geluidsignalen af te geven, zodat u meteen in actie kunt komen. Lees op deze pagina meer over de ReTwist CO-Switch.