wachtwoord vergeten registreren
Kinderen spelen buiten in de zon

Duurzaam de zomer door

Zo komt u duurzaam de zomer door

De zomer is weer begonnen en voor veel mensen staat de zomervakantie weer voor de deur! Een heerlijk vooruitzicht! En voor iedereen die zijn of haar zomer, net als de winter, wat duurzamer door wil komen hebben we nog een paar mooie duurzaamheidstips verzameld!

Duurzaam op vakantie

Wie in de zomer op vakantie een beetje rekening wil houden met het milieu kan kiezen uit een paar verschillende mogelijkheden. De meest milieuvriendelijke optie is een staycation. U geniet dan thuis van uw vrije dagen en kunt er vanuit huis lekker op uit gaan. Maar voor veel mensen gaat er toch niets boven een reisje.

Kiest u voor een 'groene reis', of niet?

Een groene manier om toch op reis te gaan is woningruil; ruil eens een paar weken met iemand van huis! Goedkoop en duurzaam. Een leuke vakantie met de kinderen kan ook door te gaan logeren bij een boer. Wie er echt zelf even op uit wil kan het beste op pad met een tent en gaan kamperen. Als het kan kunt u op de fiets met de tent gaan rondtrekken, maar ook als u er met de auto op uit trekt bent u met kamperen vaak nog niet al te belastend voor het milieu bezig. Een vliegvakantie naar een ver oord waar u drie weken op een all-inclusive hotel verblijft is in de meeste gevallen de minst duurzame optie.

Overige vakantietips:

  • Gemotoriseerde activiteiten zoals jetskiën of auto-safari’s zijn belastend voor het milieu. Toch lekker actief? Probeer dan eens bungeejumpen, mountainbiken, snorkelen of een voetsafari!
  • Compenseer uw reis door de CO2 uitstoot van uw vakantie te berekenen. U kunt dan bijvoorbeeld bomen laten planten om uw CO2 uitstoot te compenseren.
  • Kies voor een duurzame bestemming; kijk vooraf wat het hotel, het huisje of de camping waar u heen wilt gaan al doet (of juist niet doet) om het milieu te ontzien en neem dat mee in uw beslissing.
  • Let op met de zonnebrand die u kiest; veel zonnebrand blijkt namelijk schadelijk te zijn voor de oceaan en het koraal.

 

Tips voor thuis

  • Zorg er in de zomer voor dat uw woning niet te warm wordt door de gordijnen dicht te doen; op die manier hoeft u geen ventilator aan te zetten. Om de boel nog lekker verder af te laten koelen kunt u in de avond wat ramen open laten staan.
  • Nu de temperaturen buiten oplopen kunt u ook geld en energie besparen door een paar graden kouder te douchen. Koelt u ook meteen lekker af!
  • Overweeg om uw cv-ketel te vervangen deze zomer. Nu het buiten een stuk warmer is, is dit de uitgelezen kans om uw oude toestel te vervangen door iets nieuws, zonder dat u in de kou komt te zitten!