STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
Zonnepanelen op een dak

Besparen met zonnepanelen

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?

Voor veel mensen is de aanschaf van zonnepanelen een lastige overweging. Enerzijds zouden ze graag investeren in een schonere manier om energie op te wekken, anderzijds blijft het toch een hoop geld dat uitgegeven moet worden. En hoeveel kun je nou eigenlijk echt besparen met zo’n investering? ESNW rekent met u mee!

Iedere situatie is anders

Hoeveel u precies kunt besparen met zonnepanelen is lastig in te schatten. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie; hoe groot is uw dak, hoe is het huis gepositioneerd ten opzichte van de zon, staan er bomen in de buurt die uw productie kunnen verstoren met schaduw en ga zo maar door. Laat dus altijd eerst een expert thuis langskomen voor u iets koopt. Dat gezegd hebbende willen we toch proberen om u een globaal idee te geven van de kosten die komen kijken bij het nemen van zonnepanelen en hoeveel u er uiteindelijk mee kunt besparen.

Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn is afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. U kunt dit voor uw situatie precies uitrekenen samen met uw adviseur / installateur. Voor dit rekenvoorbeeld gaan we er vanuit dat uw dak in goede staat is, gelegen op het zuiden en dat er 10 zonnepanelen op kunnen. Ligt uw dak op het zuid-westen of zuid-oosten? Dan brengen uw zonnepanelen gemiddeld zo’n 10% minder op.

Heeft u al zonnepanelen en wilt u graag optimaal blijven profiteren van de opbrengst? Laat ESNW dan helpen met het onderhoud.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen

Voor 10 zonnepanelen (vermogen van 2700 Wp) betaalt u inclusief installatie gemiddeld zo’n € 4400,-*. Hiervan kunt u dan nog de btw terugvragen (in dit geval € 750,-). Uw panelen kosten u dan nog € 3650,-. Met 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2700 Wp (gelegen op het zuiden) verdient u per jaar ongeveer € 470,-

€ 3650 : € 470 = 7,8. Het zou ongeveer dus 7,8 jaar (afgerond 8 jaar) duren om uw zonnepanelen terug te verdienen met de energie die ze opwekken. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee; na de 8 jaar terugverdienperiode kunt u dus nog vele jaren genieten van zo’n € 470,- winst per jaar. Waarschijnlijk zult u tussentijds nog eens moeten investeren in een nieuwe omvormer (zo’n € 900,-) en kan het zo zijn dat uw panelen aan het einde van hun levensjaren iets minder op gaan leveren.

€ 900,- : € 470 = 1,9. Het zou ongeveer 1,9 jaar (afgerond 2 jaar) duren om uw 2e omvormer terug te verdienen.

Als u dus 8 jaar nodig heeft om uw investering terug te verdienen, nog 2 jaar om de 2e omvormer terug te verdienen, en als we er vanuit gaan dat uw panelen de laatste 5 jaar wat minder opbrengen, dan heeft u nog 10 jaar om te profiteren van de jaarlijkse opbrengst van € 470,-. Dat komt in totaal neer op € 4700.- winst. En dan bent u ook nog eens lekker duurzaam bezig. Niet gek toch?

* Bron: Milieu Centraal

Zonnepanelen tegenwoordig vaak voordeliger

Tegenwoordig zijn zonnepanelen vaak nog iets voordeliger te krijgen dan veel mensen denken. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • De kosten voor zonnepanelen de afgelopen jaren gemiddeld ruim 20% zijn gedaald?
  • U de btw op de kosten van uw zonnepanelen terug kunt vragen?
  • Het in diverse gemeenten mogelijk is om samen met andere buurtbewoners (via uw gemeente) een groepsaankoop te doen? Daarmee krijgt u vaak aantrekkelijke korting op uw zonnepanelen!

 

Tip: als u zelf prijzen van zonnepanelen gaat vergelijken, kijk dan niet alleen naar de prijs per paneel, maar kijk ook naar de capaciteitseenheid (Wp). Een paneel met een lage Wp is goedkoper, maar brengt ook minder op.

Geen geschikt dak? Geen probleem!

Is uw dak toch niet geschikt voor zonnepanelen of heeft u geen eigen dak om de panelen op te plaatsen? Dan kunt u er ook voor kiezen om zonnepanelen op het dak van iemand anders te laten leggen, bijvoorbeeld op een bedrijfspand, via een energiecoöperatie.