wachtwoord vergeten registreren
Lamp en buitenhaard van expansievaten

Besparen door hergebruik en recycling

Bespaar ook door hergebruik en recycling

Recyclen en spullen hergebruiken is hot! Steeds meer mensen realiseren zich dat het zonde is om spullen die ze niet meer gebruiken, maar die nog wel in prima staat zijn, zomaar weg te gooien. En dat is mooi! Recyclen en oude spullen hergebruiken is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor uw portemonnee en daarnaast hartstikke leuk om te doen. Daarom helpt ESNW u graag op weg met een paar handige ideetjes.

Oude spullen en apparatuur hergebruiken en recyclen

Grotere apparaten kunnen we vaak laten meenemen als we ze inruilen voor een nieuw apparaat. Het is verstandig om hier gebruik van te maken; u bent mooi van dat oude ding af en het apparaat komt op de juiste plek terecht om gerecycled te worden. Als u niet van plan bent om uw oude apparaat te vervangen kunt u het ook zelf inleveren bij de milieustraat bij u in de buurt. Voor kleinere apparaten kunt u gebruik maken van inleverbakken bij supermarkten, elektronicawinkels of bouwmarkten.  

Het inleveren van uw oude apparatuur en grotere huishoudelijke spullen is goed voor het milieu. In sommige gevallen kunt u uw oude spullen ook te koop aanbieden (met uitzondering van oude koelkasten, vriezers en wasmachines), zodat u er zelf nog wat geld aan overhoud. Daarnaast kunt u ook geld besparen door, met behulp van een beetje creativiteit, uw oude spullen zelf nog te hergebruiken door er iets totaal anders van te maken. Het internet staat vol met leuke, creatieve en originele ideeën. Onze 5 favorieten zijn:

  • Maak van de trommel van uw oude wasmachine een ruige lamp
  • Maak een stoere buitenhaard van een oud expansievat
  • Zaag uw oude badkuip in tweeën en maak er twee leuke bankjes van
  • Maak een kattenmand van uw oude computerbeeldscherm
  • Voor wie de ruimte heeft: maak een gave industriële lamp van gehalveerde expansievaten

Textiel hergebruiken en kleding recyclen

De kledingindustrie is één van de grootste industrieën ter wereld. Niet gek dan ook dat deze industrie een gigantische impact heeft op het milieu. Op dit moment kopen nog veel mensen modebewust in plaats van milieubewust. Dat betekent dat we vaak geld uitgeven voor nieuwe kleding terwijl er eigenlijk niets anders mis is met onze oude kleding dan dat het plaatje dat erop staat volgens de nieuwe fashiontrends is verouderd. Als we deze, vaak nog in prima staat verkerende, kleding vervolgens gewoon weggooien is de verspilling compleet.  

Op het gebied van kledingconsumptie en textielgebruik valt er bij de meeste mensen financieel dan ook nog een hoop winst te behalen!

  • Draag uw kleding nog gewoon als deze ‘uit de mode’ is. Zolang uw kleding er nog goed uit ziet is er eigenlijk nog geen reden om het al af te danken. Beter voor uw portemonnee, beter voor het milieu!
  • Organiseer eens een kleding-ruil-feestje. Iedereen die op het feestje komt neem alle kleding mee die ze zelf niet meer dragen, maar die nog wel in goede staat is, en kan die omruilen voor andere kleding. Wat er over blijft doneert u aan een goed doel of de kringloop. Leuk om te doen en zo heeft u er zonder geld uit te geven toch weer nieuwe kleding bij.
  • Is uw kleding nog in goede staat, maar draagt u het zelf echt niet meer? Breng het dan naar de kringloopwinkel en maak iemand anders er gelukkig mee. Twijfelt u over de staat van uw kleding, breng het dan naar een textielcontainer. U kunt daar bijna alles in kwijt zolang het maar gewassen is (en droog).
  • Ga lekker creatief aan de slag! Maak van uw oude kleding leuke interieuritems. Denk bijvoorbeeld aan kussenhoezen, knuffels, boekenkaften, lappendekens, fotolijstjes of een lampenkap. U kunt uw kleding natuurlijk ook zo bewerken dat het weer hippe nieuwe kleding wordt (lange broek wordt zomerbroek, een oude trui een hip topje)