STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
Expansievat bewerkt tot en gebruikt als buitenhaard

Expansievat wordt buitenhaard!

Maak zelf een industriële buitenhaard

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Wanneer u kiest voor een nieuwe cv ketel kopen of huren, dan adviseren wij ook meteen het expansievat gelijktijdig te vervangen. Het nieuwe expansievat wordt opgehangen en de oude gaat doorgaans met de servicemonteur mee terug. Bent u een beetje handig en in voor leuke zelfmaakprojecten? Vraag dan aan de monteur of u het expansievat zelf mag houden, want met dit DIY project komt u gegarandeerd warm én gezellig de koude winterdagen door!

Dit heeft u nodig

Direct aan de slag gaan om deze stoere buitenhaard te maken? Zorg dan wel dat u al deze benodigdheden in huis heeft en vergeet vooral de veiligheidsbril niet!

 • Slijptol
 • Veiligheidsbril 
 • Eventueel werkhandschoenen
 • Oud expansievat (zonder rubberen binnenring)
 • 4 bouten van ongeveer 10 cm
 • 8 bijbehorende moertjes
 • Een markeerstift
 • Schuurpapier
 • Stookhout

Werkbeschrijving

 1. Teken met de markeerstift een cirkel op de bovenzijde van het expansievat. Doe dit ongeveer 5 cm vanaf de bollende rand. 
 2. Teken vervolgens het vierkante of rechthoekige vlak af. De bovenzijde van het vlak komt bijna direct onder de dwarse naad die over het expansievat loopt. De onderzijde van het vlak tekent u af tot ongveer 5 cm vanaf de bollende rand aan de onderkant. 
 3. Zaag beiden vlakken uit met de slijptol. Vergeet uw veiligheidsbril en werkhandschoenen niet!
 4. Schuur de randen van de uitgezaagde vlakken glad. 
 5. Boor vervolgens 4 gaten aan de onderzijde van het expansievat. Zorg dat deze op precies gelijke hoogte en breedte van elkaar geboord worden zodat het brandertje stevig en stabiel kan staan. 
 6. Draai op elke bout een moer en steek deze vervolgens door de vier gaten vanaf de onderzijde. 
 7. Draai ook aan de binnenzijde van het expansievat op elke bout een moertje en stel tot slot zelf de pootjes van het brandertje zodat deze stabiel staat.

 

Klaar! Tijd om een vuurtje te stoken. Nu is je expansievat nog rood, maar deze laklaag zal snel verbranden door de verhitting. Vergeet niet om altijd een emmertje water bij de hand te hebben als je de buitenhaard gebruikt!