wachtwoord vergeten registreren
10 Energie bespaartips

10 Energie bespaartips voor het nieuwe jaar!

Met deze 10 tips bespaar je niet alleen in je portemonnee maar ook op je CO2-uitstoot.

Besparen kan op zoveel verschillende manieren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij een top 10 gemaakt waarmee je snel en gemakkelijk kunt besparen in dit nieuwe jaar!

Naast deze 10 tips is er ook een special bonus tip! Deze kun je onderaan de blog terug vinden.

Tip 1: Stap over en bespaar gemiddeld € 300,-

Overstappen naar een andere energieleverancier is altijd rendabel, voor iedereen. Misschien levert het niet ieder jaar de honderden euro’s besparing op waarmee geadverteerd wordt, maar je bent er zeker van dat je niet te veel betaalt.  

 

Tip 2: Bespaar 5 -20% met een slimme thermostaat

Een goede slimme thermostaat kost je al gauw € 200,- of meer. Toch kunnen de meeste huishoudens geld besparen met een besparing van 5-20%. In onze blog lees je waarom. Geen zin in een nieuwe thermostaat, met dit alternatief krijgt je ook inzicht in je verbruik.  

Tip 3: Radiatoren afstellen; bespaar tot € 100,-

Waterzijdig inregelen. Een term die nog niet bij iedereen bekend is, maar wel belangrijk is voor de radiatoren in huis. Door deze handeling uit te laten voeren zorg je ervoor dat het warme water in de radiatoren op de juiste manier wordt verdeeld. Hierdoor wordt het huis op een efficiëntere manier verwarmd.  

 

Tip 4: Cv-ketel bijvullen

Het is van belang om de waterdruk van je cv-ketel regelmatig te controleren. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Is die lager dan kan de installatie het water niet goed rondpompen. Is het hoger dan slijt de pomp te snel. Bij aan lage waterdruk is het van belang dat u uw ketel bijvult. In onze blog leest je alles over het aanvullen van de cv-ketel.  

Tip 5: Deur dicht! Helpt echt

“Doe die deur nou dicht”, deze zin hebben we allemaal vaak genoeg gehoord thuis. Het helpt echt en maar liefst 30% van de mensen vergeet dit. Door de deuren te sluiten van ruimtes waar je niet hoeft te zijn verlies je ook geen warmte. Helemaal als je in bepaalde ruimtes ramen overdag open hebt staan om te luchten.   

 

Tip 6: Thermostaat aan of uit, bespaar tot € 50,-

Het verschilt per huis, maar in de nieuwbouwwoningen blijft warmte langer hangen en hoeft je thermostaat niet de hele dag aan te blijven. Ook komt het vaak voor dat de thermostaat zelfs boven de 20 graden staat.   

Tip 7: Isoleer er op los, bespaar tot € 30,-

Ondanks dat warmte lang blijft hangen, sluipt er ook genoeg warmte het huis uit. Dit kun je voorkomen door goed te isoleren. Niet alleen in het dak of de muren, maar ook de leidingen zijn belangrijk te isoleren, vooral de leidingen die door koude ruimtes lopen. Met goede buisisolatie voorkom je warmteverlies en bespaar je ook op de energierekening.   

 

Tip 8: Vervang je oude ventilatiebox

In Nederland zijn nog genoeg woningen die na 1976 zijn gebouwd. Deze woningen hebben een mechanische ventilatiebox die veel lawaai maakt en slecht afzuigt. Bij ventilatieboxen die ouder zijn dan 15 jaar is het verstandig om deze te vervangen want je bespaart hiermee al snel € 60,-!  

Tip 9: Water besparen met douchen!  

Douchen is waarschijnlijk de favoriete bezigheid van iedereen, vooral in de winter. Lekker lang eronder staan om warm te worden. Dit kan nog aangenamer worden zodra je gebruik maakt van een waterbesparende douchekop. Je bespaart hiermee ruim 20% vergeleken met een gewone douchekop en vergeleken met een regendouche maar liefst 50%! 

 

Tip 10: Draai dicht die radiator, bespaar tot € 50,-  

Het dichtdraaien van radiatoren is ook iets waarmee je flink kunt besparen. Er zullen vast ruimtes zijn die niet of nauwelijks worden gebruikt, draai hier de radiator dicht. Zet deze radiatoren eens per maand een half uur open, zo voorkom je roest aan de leidingen. Als het vriest zet je de radiatoren wel open, zo voorkom je bevriezing van het verwarmingssysteem.  

BONUSTIP’S van het ESNW -team!

Met de bovenstaande tips kun je al een hoop besparen, maar toch hebben we er nog twee extra voor jullie!  

 
Goed onderhoud dat loont!  

Door het goed laten onderhouden van je cv-ketel zal die uiteraard langer meegaan. Dat is niet alles, door goed onderhoud zal de verwarming veilig en energiezuinig blijven werken. Hiermee kun je tot wel € 70,- besparen!   


Nieuwe CV ketel betekent besparen  

Op het moment dat je snel verandering wilt zien aan je energierekening is het verstandig om de oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwe. Want elke ketel is na 15 jaar aan vervanging toe en ze verbruiken meer dan bijvoorbeeld een hoogrendementsketel. Een nieuwe cv ketel kopen betekent niet alleen zuiniger stoken, maar ook compacter, stiller en ze hebben allemaal nieuwe technologie!  

Laat je adviseren door ESNW en bespaar!