wachtwoord vergeten registreren
Moeder en dochter ontspannen op de bank

Het onderhoud van uw cv-ketel

Waarom is onderhoud aan uw cv-ketel noodzakelijk?

 Uw cv-ketel is dag en nacht in de weer om ervoor te zorgen dat uw huis een comfortabele temperatuur heeft en er warm water uit de kraan komt. Dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Met al dat harde werken is het dus geen wonder dat er af en toe even gekeken moet worden of alles nog wel lekker werkt. Maar hoe vaak is zo’n check-up voor uw cv-ketel nou echt noodzakelijk? En wat gebeurd er als u het niet doet?

De noodzaak van cv-ketel onderhoud

Dat er af en toe onderhoud gepleegd moet worden aan uw cv-ketel is eigenlijk geen nieuws; we begrijpen allemaal wel dat een apparaat dat we jarenlang in huis hebben hangen en dat 24 uur per dag dienst doet af en toe eens gecheckt moet worden. Toch doen veel mensen het niet. Zolang de cv-ketel gewoon werkt is het makkelijk om onderhoudskosten nog even voor ons uit te schuiven. Hij doet het toch ook nog gewoon?

Maar het feit dat uw verwarming nog werkt en dat er nog steeds warm water uit de kraan komt wil niet zeggen dat uw cv-ketel nog ‘gewoon’ werkt. Veel slijtage is met het blote oog namelijk niet te zien.  

Weinig onderhoud is al genoeg

Uw cv-ketel periodiek laten onderhouden klinkt veel zwaarder dan het in werkelijkheid is. Voor de meeste cv-ketels is één onderhoudsbeurt per twee jaar al genoeg. Daar hoeft u dus niet tegenop te zien :-) U investeert daarmee niet alleen in uw eigen veiligheid, maar uiteindelijk helpt het u ook om kosten te besparen; uw cv-ketel blijft namelijk efficiënt draaien en de kans op een storing wordt aanzienlijk minder.

Waarom onderhoud?

Af en toe een onderhoudsbeurt voor uw cv-ketel inplannen is noodzakelijk om uw eigen veiligheid te waarborgen en om uw ketel efficiënt te laten draaien en onnodige storingen te voorkomen.  

Veiligheid

De meeste slijtage bij een cv-ketel gebeurd op plekken die we niet met het blote oog kunnen zien. We denken dus dat er niks aan de hand is zolang ons huis nog lekker warm blijft, maar dat is lang niet altijd het geval. Het risico dat we met deze schijnveiligheid nemen is echter veel groter dan we ons realiseren. De kans op brand of koolmonoxidevergiftiging neemt door slecht onderhoud steeds verder toe, met alle gevolgen van dien. 

Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordernaar’ genoemd; het is een gas dat we niet kunnen ruiken, proeven of zien. Zodra het vrijkomt hebben we zelf dus niks in de gaten, maar we kunnen er wel bewusteloos van raken en er zelfs aan overlijden. Tijdens een onderhoudsbeurt worden deze plekken door een vakman goed gecontroleerd, waardoor de kans op gevaarlijke situaties aanzienlijk afneemt. Ook de kans op storingen neemt hierdoor af.

Geld en energie besparen

Goed onderhoud is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van geld besparen. Wanneer u uw cv-ketel niet onderhoud is de kans namelijk ook groot dat het toestel niet meer optimaal werkt. Om ervoor te zorgen dat uw huis lekker warm blijft zal het apparaat daarom langzaam steeds harder gaan werken, waardoor het steeds meer energie gebruikt. Dit extra verbruik zorgt er vervolgens voor dat uw energierekening langzaam oploopt en dat u dus onnodig meer moet betalen. Daarnaast zorgt slecht onderhoud er ook voor dat uw cv-ketel sneller slijt en dus sneller vervangen moet worden.  

Voorwaarde voor garantie

Wie een extra garantie heeft afgesloten voor zijn cv-ketel is vaak ook verplicht om regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een erkend installateur. Dit is een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de afgesloten garantie.  

Voordelen van regelmatig onderhoud op een rij

  • Een kleinere kans op storingen. Door preventief onderhoud komen kleine defecten aan het licht die op den duur grote kosten met zich mee kunnen brengen.
  • Een kleinere kans op gevaarlijke situaties. De juiste afstelling en controle op emissies (CO/ CO2), maar ook het luchttoevoerkanaal en rookgasafvoerkanaal worden beoordeeld met als gevolg dat de kans op het vrijkomen van gevaarlijke stoffen tot een minimum beperkt wordt.
  • Een zuinige ketel resulteert in minder gasverbruik en dus minder stookkosten.
  • Uw cv-ketel gaat langer mee (langere levensduur).
  • Regelmatig onderhoud is vaak een vereiste voor de garantie op uw cv-ketel.

 

Kies voor cv-ketel onderhoud