wachtwoord vergeten registreren
ESNW voor CV kopen, huren en onderhoud

De luchtvochtigheid in uw huis

De luchtvochtigheid in uw huis

Het heeft vele voordelen als de luchtvochtigheid in uw huis goed is. U heeft hierdoor minder last van een eventuele muffe lucht in huis. Maar het belangrijkste is dat er een gezondere leefomgeving wordt gecreëerd voor uw gezin! Het is namelijk zo dat een gemiddeld gezin maar liefst 10 a 15 liter vocht produceert. Dit komt door bijvoorbeeld de was doen, douchen en koken, maar ook doordat u ademhaalt. Op het moment dat vocht in een woning blijft kan dit leiden tot verschillende gezondheidsklachten en natuurlijk schimmel in huis. Het kan dus geen kwaad te kijken of de luchtvochtigheid in uw huis beter kan. Hieronder geeft ESNW verschillende tips!

Frisse lucht, het liefst 24 uur per dag

Wij begrijpen dat het niet altijd mogelijk is, maar elk huis heeft wel een ventilatierooster of (klep?) raampjes. Hierdoor kan gemakkelijk frisse lucht het huis binnen komen en kan dit, als er deuren open staan, door het hele huis.

Vermijden van schadelijke stoffen in huis

Deze stoffen kunnen het huis binnenkomen of blijven hangen door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld als de schilder is geweest. Vraag dan altijd of er geschilderd kan worden met oplosmiddelvrije verf. Rookt u? Probeer dit buiten te doen en ja wij begrijpen ook dat dit in de winter geen pretje is. Maar hier zijn natuurlijk ook warme oplossingen voor. Een houtkachel of open haard is natuurlijk erg romantisch, maar absoluut niet gezond. Dus hoe leuk het ook is, probeer de gewone kachel (of cv/verwarming?) te gebruiken.

Verminder vocht in huis

Zoals wij al eerder hebben vermeld is het van belang zo min mogelijk vocht in huis te hebben. U kunt bijvoorbeeld de was, wanneer het kan, buiten drogen. Heeft u lekker onder de douche gestaan? Droog deze dan meteen uit en zet, indien mogelijk, een raam open. Ook werkt het als u tijdens het koken de deksel op de pan laat. Dweilen is ook iets wat vocht kan veroorzaken in huis, probeer altijd de vloer na te drogen als hij erg nat is.

Extra ventileren

Hierbij doelen wij op de extra ventilatie tijdens het koken, douchen of als er veel mensen in huis zijn. Als u hier al op let, zorgt u ervoor dat de luchtvochtigheid daalt. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Dat scheelt een hoop als u deze op de eerdergenoemde momenten op de hoogste stand zet.

Mechanisch ventilatiesysteem

Tegenwoordig zijn er veel huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Het is belangrijk dat deze nooit wordt uitgezet. Er is natuurlijk wel een uitzondering, dat is wanneer er gevraagd wordt ramen en deuren te sluiten, dan moet dit systeem ook uit. Dit komt meestal voor bij een ramp in uw omgeving. Ook tijdens het onderhoud van het systeem dient hij uitgezet te worden.

Hoe zit het met luchtvervuiling buiten?

Wist u dat de binnenlucht vaak vuiler is dan de lucht buiten. Daarom is het goed om alsnog te ventileren ondanks dat u in uw omgeving luchtvervuiling heeft. Wel geven wij als tip, als u bijvoorbeeld langs een drukke weg woont, de ramen die aan die kant zitten niet te openen. Kies dan voor de kant die niet aan een weg zit. 

We doen wel even een raampje open

De meeste mensen denken dat even een uur een raam opendoen, al helpt. Helaas is dit niet zo. Wij gaven net al aan dat het van belang is 24 uur per dag te ventileren. Kan er niet iets 24 uur per dag open staan, dan is het goed om te weten dat als u meerdere keren per dag lucht (max 10 minuten per keer) dit effectiever is dan even een raampje open en dan weer dicht doen.

Onderhoud van uw ventilatiesysteem

Omdat ventileren de oplossing is voor de luchtvochtigheid in uw huis, is het ook van belang te melden dat de ventilatiesystemen goed onderhouden moeten worden. Want een schone en goed onderhouden ventilatie helpt ook tegen schimmels, huisstofmijt, fijnstof en tabaksrook. En wij kunnen u verzekeren, dit is in veel huizen aanwezig. Bekijk snel ons aanbod van onderhoud? En wij helpen u aan een schoon en goed onderhouden ventilatiesysteem.