wachtwoord vergeten registreren
Handen wassen onder de stromende kraan

Zuinig met water op Wereldwaterdag

Water besparen op de 25e Wereldwaterdag

Water heeft wereldwijd een gigantische impact op ons bestaan. Onze levens worden er door bepaald en zijn ervan afhankelijk. Ondanks het feit dat we zonder water niet kunnen overleven gaan we er wereldwijd op zijn zachts gezegd nog niet erg zorgvuldig mee om. De laatste jaren is water dan ook veel in het nieuws als iets zorgwekkends; berichten over extreme droogte, zware overstromingen en dramatische watervervuilingen passeren steeds vaker de revue.  

Om aandacht te vragen voor de huidige, wereldwijde waterproblematiek wordt sinds 1993 op 22 maart jaarlijks de internationale Wereldwaterdag georganiseerd. Vandaag is dus de 25e ‘verjaardag’ van dit initiatief. Daarom geeft ESNW u graag wat extra tips rond het besparen van water.

1. Water besparen

Wereldwijd wordt er veel water verbruikt. De grootste verbruikers zijn momenteel de voedings- en kledingindustrie. Daarnaast gebruiken we zelf ook ontzettend veel water in huis, bijvoorbeeld om te douchen en onze kleding te wassen. Probeer dus zelf ook om zorgvuldig om te gaan met het water dat u gebruikt. Naast een goed gevoel levert dat u ook financieel nog iets op!  

Wat kunt u zelf doen om water wereldwijd te besparen?

 • Gooi uw oude kleding pas weg als u het echt niet meer kunt dragen en lever het in bij een kringloopwinkel of recyclepunt.
 • Eet 1 extra dag in de week geen vlees. Om uw stukje vlees op uw bord te krijgen is namelijk ontzettend veel water nodig. Dit geldt overigens ook voor sojaburgers.
 • Voorzie kranen in huis van waterbesparende mondstukken.
 • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
 • Vervang uw oude wasmachine. Wasmachines die nu op de markt komen met een A+++ label zijn veel zuiniger in gebruik (bespaart ook weer in de portemonnee)
 • Douche niet langer dan 5 minuten en gebruik een waterbesparende douchekop.
 • Overweegt u nieuwe badkamer? Denk dan eens na over een douche-wtw (warmteterugwinning)! Een douche-wtw wint warmte terug uit weggespoeld douchewater; zo krijgt uw afvalwater dus eigenlijk een tweede doel.
 • Geef tuinplantjes het liefst maar één keer week water en gebruik hiervoor een gieter. U kunt het water dan gerichter verdelen (vlak bij de wortels).
 • Gebruik vaker regenwater. U kunt er bijvoorbeeld uw toilet mee doorspoelen, uw auto mee wassen (gebruik wel een natuurvriendelijk schoonmaakmiddel) of uw tuin mee besproeien.

2. Bescherm de zee, gebruik minder plastic

Mensen zijn, wereldwijd, grootverbruikers van plastic. We gebruiken het overal voor en gooien het vaak niet op de juiste manier weg; we recyclen plastic over het algemeen nog niet, te weinig of verkeerd. Hierdoor komt een heleboel van ons plastic afval in de natuur terecht, waaronder ook in ons water.

Via onze kleinere waterwegen komt al dat plastic in de zee terecht, waar de stromingen in de zee ervoor zorgen dat al die plastic restanten samen komen. Die opeenhoping van plastic is inmiddels al zo erg geworden dat er hele eilanden van plastic afval in de oceanen zijn ontstaan, met alle gevolgen van dien. Eén derde van de vis en zeevruchten bevat inmiddels plastic, terwijl 80 procent van het leidingwater in de wereld microscopische plasticdeeltjes bevat. Op die manier eten en drinken wij dus weer ons eigen afval op.

Wat kunt u zelf doen?

 • Gooi plastic niet zomaar op straat
 • Scheidt uw afval zorgvuldig en recycle uw plastic
 • Controleer of u uw plastic op de juiste manier weggooit. Lees de omschrijving op de plastic inzamelbakken nog eens goed door.
 • Koop minder producten in plastic verpakkingen. Zoek bijvoorbeeld naar alternatieven in glas of karton.

Bespaar ook op energieverbruik

Waterbesparende maatregelen in huis helpen vaak ook om uw energieverbruik thuis te verminderen. Wilt u naast water ook energie besparen in huis door bijvoorbeeld een nieuwe, energiezuinige cv-ketel te nemen? Bel dan eens met ESNW! Wij komen graag langs voor een passend cv-keteladvies.  

 

Bel ons op: 072 - 512 31 34