wachtwoord vergeten registreren
Besparen kan in elke ruimte van uw huis!

Besparen kan in elke ruimte van uw huis!

Besparen kan in elke ruimte van uw huis!

Tegenwoordig zijn er zoveel opties om energie te besparen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een nieuwe cv ketel kopen betekent in de regel direct een besparing op verbruik. Maar je kan ook met de bestaande ketel al besparen. Daarom hebben wij bij ESNW voor een aantal ruimtes in huis verschillende tips op een rijtje gezet. We bespreken de keuken, woonkamer, slaapkamer en zolder.

De keuken

Dit is een plek in huis waar veel energie wordt verbruikt door allerlei apparaten. Maar het is ook de plek waar mensen vaak samen komen! Het is daarom belangrijk om energie te besparen terwijl je hier nog met z’n allen kan genieten. 

Tip 1: Vaatwasser
Veel mensen zetten de vaatwasser wel eens aan op het moment dat hij niet vol is. Dit is zonde en je verbruikt meer energie omdat je hem vaker aan zet. Dus zet hem alleen aan op het moment dat er niets meer bij kan. Wil je hem toch tussendoor aanzetten? Zet hem dan op een eco-programma.

Tip 2: Kookplaat
Wellicht wist je dit al of juist niet, maar met een inductiekookplaat bespaar je het beste qua energie. De mensen onder ons die in het bezit zijn van een elektrische kookplaat…vergeet hem niet op tijd uit te zetten. Het is ook van belang om te kijken dat wel het juiste formaat aan pan op het fornuis staat zodat er geen warmte verloren gaat. 

Tip 3: Afzuigkap
Iedereen is wel eens druk in de keuken en dan vergeten we vaak dat de afzuigkap nog aan staat. Hoewel hij nogal veel herrie maakt en je dan bij jezelf denkt, hoe kan ik dat nou vergeten. Het gebeurt toch! Maar probeer hier toch op te letten want hiermee bespaar je veel energie. Ook is het verstandig de afzuigkap niet op de hoogste stand te zetten, want hiermee haal je veel warmte weg uit de ruimte.

Tip 4: Stekkers
We doen het allemaal, stekkers in het stopcontact laten zitten van bijvoorbeeld het koffiezetapparaat. Maar wisten jullie dat als je stekkers erin laat zitten, deze alsnog stroom verbruiken? Trek daarom de stekker eruit nadat je klaar bent met het apparaat. Het is een kleine moeite die uiteindelijk veel helpt met besparen.

De woonkamer

We zeiden net al dat iedereen samen komt in de keuken, maar de woonkamer is toch wel de meest centrale kamer van het huis! Iedereen komt hier om de dag door te spreken, te relaxen en nog veel meer.

Tip 1: Radiatorfolie
Dit is niet iets waar de meeste mensen meteen aan denken als we het hebben over besparen. Maar wisten jullie dat je gas kunt besparen met radiatorfolie! Deze folie zorgt ervoor dat er minder warmte via de muren naar buiten verdwijnt, tot wel 96%! Na het plaatsen van folie ondervind je jaren de voordelen ervan. De energiekosten dalen waardoor je geld overhoudt voor bijvoorbeeld een dagje weg!

Tip 2: Thermostaat
De meesten onder ons houden ervan als het heerlijk warm is in huis en dat begrijpen we volkomen, maar probeer eens te spelen met de thermostaat. Zet hem iets lager en steek kaarsjes aan. Wil je nog meer besparen, zorg er dan voor dat de thermostaat nog lager staat of uit staat wanneer het nacht is of als je niet thuis bent. De meeste thermostaten zijn zo in te stellen dat je tijden kunt aangeven wanneer hij aan moet. Of zelfs met een app is de thermostaat in te stellen! 

Tip 3: Lampen
We doen het allemaal, lampen onnodig aan laten staan omdat we ze bijvoorbeeld vergeten uit te zetten. Op het moment dat er hier rekening mee wordt gehouden zullen de energiekosten dalen. Een extra tip die we kunnen geven is het licht aan te sluiten op een timer of avondklok. Hierdoor gaan ze vanzelf aan en uit. Natuurlijk kan er nog meer bespaard worden, door alle gloeilampen te vervangen door Ledlampen. 

Tip 4: Gordijnen
De meeste mensen nemen gordijnen omdat het er leuk uitziet en je meer privacy hebt, maar je kunt er ook mee besparen. Om energie te besparen is het van belang om goed te kijken waar de gordijnen worden opgehangen. Als eerste tip hang ze nooit voor de verwarming, maar we zijn ons bewust dat oudere huizen vaak een verwarming hebben onder een raam. Zorg er dan voor dat ze gordijnen boven de verwarming hangen maar wel de ramen bedekken.

De slaapkamer

Op deze plek komt iedereen tot rust en men brengt er dus aardig wat uurtjes door. Dus ook op deze plek kan er een hoop bespaard worden!

Tip 1: Ventileren
We hebben hier al eens een blog over gemaakt, maar toch willen we jullie er nogmaals op wijzen. Met goed ventileren bespaar je ook. Hierdoor zorg je voor schone, frisse en droge lucht. Deze lucht wordt ook sneller warm, waardoor het huis sneller opwarmt. 

Tip 2: Dubbel glas
Iedereen kent het wel, met dubbel glas verlies je minder warmte en dat scheelt een hoop. Maar met dubbel glas heb je ook minder last van condens, nattigheid en het is natuurlijk geluidswerend. 

Tip 3: Radiatoren ontluchten
Om betere warmtetoevoer te hebben in de radiatoren is het verstandig om de radiatoren regelmatig te ontluchten. Over het ontluchten/waterzijdig inregelen van de radiatoren kijk hier. 

Tip 4: Verwarming laag zetten
Als je een koudere slaapkamer hebt dan slaap je langer en kom je beter in slaap. Daarom is het van belang om de kachel laag te zetten in de nacht. Om te voorkomen dat je in de ochtend op een koude vloer stapt, kun je altijd pantoffels klaarzetten of een kleedje naast je bed leggen. En voor de koukleumen onder ons…je kunt altijd aan je eigen kant een elektrische deken neerleggen, een warme kruik in je bed leggen of een grote kop theedrinken voor je naar bed gaat. Heb je het dan nog steeds koud…pak dan een extra deken.

De zolder

Dit is een plek waar weinig tijd besteed wordt, tenzij er een slaapkamer is gemaakt. Maar vooralsnog wordt hier meestal de was gedaan, men strijkt er of er staan wat spullen…oftewel een rommelhok! Toch kan er in deze ruimte energie worden bespaard door het energiezuiniger in te richten. 

Tip 1: Cv-ketel
Niet iedereen heeft het, maar soms kan er zich op zolder een radiator bevinden. Zet deze dan vooral uit. Omdat deze ruimte in de meeste gevallen weinig wordt gebruikt. Ook helpt het om de cv-ketel goed te laten onderhouden om ook zo de algemene energiekosten niet te laten stijgen. Controleer ook altijd of de cv-ketel voldoende water bevat. 

Tip 2: Isolatie
Een dak dat optimaal is geïsoleerd zorgt ervoor dat we, zeker in de wintermaanden, een hoop besparen. Door goede isolatie zorgen we ervoor dat warmte langer in huis blijft en niet stiekem naar buiten kan verdwijnen. Het is een investering die zich makkelijk en snel terugverdient, dus is het zeker waard. 

Tip 3: Zonneboiler
Dit is een energiebesparing die eigenlijk niet alleen voor de zolder is, maar voor het gehele huis. Dit apparaat vangt zonlicht op en daarmee wordt het water verwarmd. Dit water kan dan weer worden gebruikt voor verschillende dingen, denk hierbij aan douchen, de vaatwasser of de was. Ook wordt het water gebruikt voor het opwarmen van de woning, waarmee dan ruim 50% wordt bespaard op het gaskosten. 

Tip 4: Wassen en drogen
En natuurlijk kan er ook worden bespaard op wassen en drogen! Ben je in het bezit van een oude wasmachine? Dan is het verstandig deze zo snel mogelijk te vervangen door een wasmachine met energielabel A+++. Deze wasmachines hebben vaak keuze uit verschillende programma’s waaronder kortere, oftewel ECO! En deze konden we zelf al invullen, het is verstandig de wasdroger niet te gebruiken en de was gewoon op de hangen. Een nadeel van de was ophangen is dat er op dat moment wel goed geventileerd moet worden.