STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
Alkmaar vanaf het water

Stadsverwarming in Noord-Holland

Onderhoud voor Stadsverwarming Meer informatie vind je hier!

Hoe werkt stadsverwarming in Noord-Holland?

Nu steeds meer mensen zich aan het oriënteren zijn op duurzame energie zijn diverse steden in Nederland druk bezig met het uitbreiden van hun stadsverwarmingsfaciliteiten. Maar hoe werkt stadsverwarming precies?

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een methode waarbij de restwarmte van grote bedrijven in een stad, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, fabrieken en huisvuilcentrales, via een ondergronds buizenstelsel wordt gebruikt om huizen te voorzien van warmte. Via zogenaamde overdrachtsstations wordt water verwarmd met de restwarmte en vervolgens verspreid onder de aangesloten woningen. Op deze manier heeft u dus geen cv-ketel meer nodig in huis en heeft u, als u gasloos kookt, ook geen gasaansluiting meer nodig. Zo kunt u dus lekker duurzaam wonen!

Hoe ontstaat restwarmte?

Als machines in de industrie druk bezig zijn met de processen waar ze voor gemaakt zijn, komt er vaak een heleboel warmte vrij. Deze ongebruikte warmte ontstaat als een bijproduct; we noemen dit restwarmte. Met deze restwarmte doen we op dit moment (meestal) niks, terwijl het in de meeste gevallen goed mogelijk is om die warmte om te zetten in energie. Die energie kunnen we vervolgens gebruiken om huishoudens te verwarmen; zo wordt in Scandinavië inmiddels al meer dan de helft van alle woningen op die manier verwarmd.

Stadsverwarming in Noord-Holland

Als we kijken naar Noord-Holland zien we dat diverse gemeenten al druk bezig zijn met het uitbreiden van hun stadsverwarming. Zo is het warmtenet van Alkmaar sterk gegroeid. Hierbij heeft de gemeente de nadruk niet alleen liggen op het aansluiten van nieuwe woningen, maar juist ook het aansluiten van bestaande woningbouw. Het warmtenet van de gemeente Alkmaar is ook in Heerhugowaard, Langedijk en Heiloo te gebruiken.

Ook in Amsterdam is hard gewerkt aan het uitbreiden van het warmtenet voor bestaande huizen en nieuwbouw en ook hier is het al op veel plekken mogelijk. Ook kunt u mogelijk gebruik maken van subsidie om uw woning aan te laten sluiten op het warmtenet. Waar zit warmtenet nog meer? Kijk dan snel op de website van warmtenet!

Onderhoud bij stadsverwarming

Wanneer u gebruik maakt van stadsverwarming heeft u geen cv-ketel (en cv-ketelonderhoud) meer nodig. Maar net als ieder ander toestel moet een warmte-afleverset, het systeem dat de warmte verdeelt over uw waterleidingen en radiatoren, wel af en toe nagekeken worden om een optimale werking te blijven garanderen. De vakkundige monteurs van ESNW hebben daarmee veel ervaring; wij helpen u dan ook graag verder!