STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
vrouw comfortabel binnen

Een goed binnenklimaat met een WTW unit

Hoe een WTW unit zorgt voor een goed binnenklimaat

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord; een warmteterugwinningsysteem, ofwel een WTW installatie. Maar wat een WTW precies is en hoe het systeem werkt is nog niet voor iedereen helder. ESNW vertelt er daarom graag wat meer over!

Wat is een WTW unit?

Met een WTW unit kunt u frisse, opgewarmde lucht gebruiken om uw woning te verwarmen en tegelijkertijd vervuilde lucht uit uw woning afvoeren. Doordat de lucht in uw woning door het systeem continue wordt ververst, en mits de WTW unit goed wordt onderhouden en gereinigd, zorgt dit systeem op een energiezuinige manier voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Het technische verhaal

Een warmteterugwinning unit bestaat uit twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Deze unit wordt verbonden aan een paar aanzuigpunten; dit zijn plaatsen in de woning waar het snel vochtig kan worden en waar eenvoudig vervuilde lucht kan ontstaan. Hier is goede ventilatie noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de badkamer of uw wc. De WTW unit wordt ook in verbinding gesteld met een aanvoeropening; via deze opening wordt er frisse lucht van buitenaf gehaald. Vaak wordt de aanvoeropening op het dak gemaakt.

Hoe werkt een WTW unit?

Het systeem haalt de frisse buitenlucht naar binnen, langs de warmtewisselaar. Door de warmtewisselaar wordt de buitenlucht opgewarmd tot het warm genoeg is om uw huis comfortabel te verwarmen; daarna wordt de warme, frisse lucht uw woning ingeblazen. Ondertussen wordt de vervulde lucht via een ander luchtkanaal naar buiten geleid. Ook deze vuile lucht wordt, natuurlijk strikt gescheiden, langs de warmtewisselaar gehaald. De warmtewisselaar gebruikt vervolgens de warmte van de vuile lucht om de nieuwe, buitenlucht mee voor te verwarmen.

Tip: Bent u nog op zoek naar een vakman om uw WTW unit te laten onderhouden en reinigen? De ervaren monteurs van ESNW helpen u graag! We vertellen u meer over de mogelijkheden op onze storing & onderhoudspagina.

De voordelen van een WTW unit

In steeds meer nieuwbouwwoningen wordt gebruik gemaakt van een warmteterugwinningsysteem. Dit komt voornamelijk omdat het een energiezuinige en duurzame manier is om een woning te ventileren die ook nog eens zorgt voor minder stookkosten. Het systeem zorgt dus continue voor gezonde, verse lucht, wat u weer voorziet van een gezond binnenklimaat.

Een ander voordeel van een WTW unit is dat de meeste moderne varianten er in de zomer automatisch ook voor kunnen zorgen dat de frisse buitenlucht onverwarmd in uw woning komt, waardoor u uw woning kunt laten afkoelen. Zo profiteert u het hele jaar door van dezelfde comfortabele temperatuur in uw woning.