wachtwoord vergeten registreren
Designstoel voor radiator

De verwarming als blikvanger in huis

Maak van uw verwarming een echte blikvanger!

We kunnen niet zonder; verwarming! In de meeste huizen hangt de radiator dan ook prominent in de woonkamer, keuken en badkamer. Maar hoewel we allemaal blij zijn dat ons huis lekker warm wordt gehouden, zijn we niet allemaal even blij met het uiterlijk van onze radiatoren. Hoe los je dat op?

Ombouwkast of radiatorbekleding

Om de radiator te verbergen zijn er tal van ombouwkasten te koop (of zelf te maken), zogenaamde radiatorbekleding. U plaatst de radiatorombouw, zoals de naam al zegt, om de radiator heen zodat deze niet of minder zichtbaar is. De ruimte tussen de vensterbank en de radiatorbekleding blijft open, om ervoor te zorgen dat de warmte van de radiator nog wel de kamer in kan.  

Ombouwkasten zijn een mooie oplossing voor het verbergen van uw radiator, maar ze beperken altijd in meer of mindere mate de warmtecapaciteit van uw radiatoren. Hoewel een ombouwkast dus erg mooi kan zijn, stookt het wel iets minder efficiënt. Let er bij uw keuze dus altijd op dat het materiaal dat u voor uw radiator plaatst voldoende warmte door kan laten om uw kamer te verwarmen en dat er ruimte open blijft tussen de vensterbank en de radiatorbekleding.

Designradiatoren en warmtepanelen

Een radiator is eigenlijk in elke kamer wel aanwezig. U kunt er daarom ook voor kiezen om met de aanwezigheid van de radiator te spelen, in plaats van hem te verbergen. De meest gangbare manieren om dit te doen zijn door een designradiator te kiezen of door een warmtepaneel te plaatsen.  

Designradiatoren komen in verschillende kleuren en uitlopende vormen. Eigenlijk kunt u het zo gek niet bedenken. Of u nu eenvoudige verticale balken wilt of de voorkeur geeft aan sierlijk slingerende vormen, kunstzinnig gedraaide modellen of zelfs een radiator in de vorm van een paperclip; het kan allemaal! Het enige nadeel van deze mooie oplossingen is vaak dat een designradiator in de meeste gevallen vrij kostbaar is.  

Een andere manier om uw radiator wat meer aandacht te geven is door te kiezen voor warmtepanelen. Dit zijn eigenlijk radiatoren met een strakke, gladde oppervlakte die het mogelijk maken om deze te beplakken met speciale radiatorstickers. U kunt de radiator dan personaliseren met bijvoorbeeld een afbeelding van een schitterend natuurlandschap, een familiefoto of een artistiek kunstwerk.

Creatief met verf

Tot slot heeft u nog de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met radiatorverf of -lak. Hierbij kunt u kiezen uit een aantal verschillende tactieken. De eerste is om de radiator dezelfde kleur te geven als de muur erachter, zodat de radiator zo min mogelijk opvalt. De tweede keuze is om de radiator een oude ‘look’ te geven door hem een metaalkleur te geven (bijvoorbeeld brons). Tot slot kunt u ervoor kiezen om de radiator lekker op te laten vallen. Verf hem bijvoorbeeld in een contrasterende kleur van de muur, geef hem meerdere kleuren of schilder er mooie afbeeldingen op. Aan u de keuze!  

Hoe verf ik een radiator?

  1. Maak de radiator eerst stof- en vetvrij.
  2. Schuur de radiator op (en neem het weer even af)
  3. Leg wat oude kranten op de vloer en plak delen die niet geverfd mogen worden af.
  4. Verven maar!