wachtwoord vergeten registreren
cv-ketel in een washok

Aandachtspunten bij het kopen van een cv-ketel

Een nieuwe cv-ketel kopen; waar moet u op letten?

Iedere 12 tot 15 jaar komt dit lastige klusje weer boven drijven; het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel. Waar moet u ook alweer op letten? Welke leverancier is betrouwbaar en helpt met de installatie? Hoeveel gaat het kosten? Allemaal vragen om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel. Geen wonder dus dat we het vaak zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Om u toch een beetje op weg te helpen zet ESNW de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje!

Financiële aandachtspunten

Voor de meeste mensen is bij een nieuwe cv ketel kopen de prijs vaak het eerste aandachtspunt. Dit is een logisch startpunt, maar de kale verkoopprijs zegt, door allerlei bijkomende kosten, lang niet alles. Let daarom ook goed op de volgende financiële aspecten.

Aanschafprijs v.s. installatiekosten

Als de installatie van uw cv-ketel niet goed gebeurd, kan dit uw gezondheid en dat van uw gezin ernstig in gevaar brengen. Het is dus belangrijk dat u kiest voor een betrouwbare installateur. De prijs voor een cv-ketel wordt soms weergegeven inclusief installatie en soms exclusief. Ook is het belangrijk om te kijken welke kosten wel onder de installatie vallen (extra materiaal, manuren, etc.) en welke niet; dit kan namelijk van bedrijf tot bedrijf verschillen. Zorg dus dat u een lijstje met werkzaamheden en prijzen verzamelt voor de bedrijven waar u interesse in heeft, zodat u de totale aanschaf- en installatiekosten goed kunt vergelijken.

Verbruikskosten

Een cv-ketel kost niet alleen geld bij het aanschaffen en voor de installatie. Het verbruik van de cv-ketel heeft ook invloed op uw financiële situatie. Kies dus altijd voor een energiezuinige cv-ketel en zorg ervoor dat u een cv-ketel neemt die past bij uw verbruik.

Technische aandachtspunten

Naast de financiële aspecten van het kopen van een nieuwe cv-ketel zijn er ook een paar technische zaken waar u op moet letten.

Capaciteit en vermogen

De capaciteit en het vermogen van een cv-ketel wordt weergegeven in kW; voor de meeste huizen is een 20kW ruim voldoende. Daarnaast is het belangrijk dat u goed kijkt naar de zogenaamde CW-waarde; de Comfort Warm Water waarde. Deze waarde zegt iets over de hoeveelheid warm water die een ketel kan leveren. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water er per minuut geleverd kan worden. Voor de meeste huishoudens is een cv-ketel met CW3, CW4 of CW5 voldoende. CW6 is het maximum, maar daar moet vaak het leidingwerk voor worden aangepast.

Veilige installatie met OK CV

De installatie van uw cv-ketel is bijzonder belangrijk. Om dit veilig te laten gebeuren is het belangrijk dat u de installatie laat uitvoeren door een erkend installateur, bij voorkeur met het OK CV keurmerk. Installateurs met dit keurmerk voldoen aan de hoge eisen noodzakelijk om de installatie veilig en succesvol uit te kunnen voeren.

Combinaties met andere toestellen

In de toekomst willen we in Nederland zo duurzaam mogelijk gaan stoken. Het is daarom verstandig om bij het kopen van nieuwe cv-ketel ook vast na te denken over het verduurzamen van uw energieverbruik. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw nieuwe cv-ketel te kopen samen met een hybride warmtepomp of met een zonneboiler. Denk hier vooraf goed over na; uw beslissing kan van invloed zijn op de cv-ketel die u koopt.

Overige aandachtspunten

Naast de eerder genoemde aandachtspunten kunnen er nog een paar beslissende factoren zijn. Denk hierbij aan de afmeting van een cv-ketel en het geluid dat een ketel maakt. Vergeet ook niet om na te denken over uw thermostaat; niet elke thermostaat past namelijk op iedere cv-ketel.

Nieuwe CV ketel kiezen? Start hier!

Heeft deze informatie u geholpen en wijzer gemaakt in de wereld van de CV ketels? Dan kunt u online uw nieuwe CV ketel kiezen. Liever een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met onze adviseurs? Maak direct online een afspraak voor een adviesgesprek.