wachtwoord vergeten registreren
Mapje met goede voornemens

TO DO: goede voornemens

5 handige tips om goede voornemens écht te realiseren

Ieder jaar proberen duizenden mensen hun leven te beteren door met ingang van het nieuwe jaar te starten met een lijst goede voornemens. Een schitterend initiatief, maar in de praktijk blijkt het toch best wel moeilijk om vast te houden aan al die mooie ideeën. Daarom komt ESNW met 5 handige tips om u te helpen wel te slagen in uw voornemens!

Waarom we falen met goede voornemens

Voor we van start gaan met nieuwe voornemens is het misschien handig om te begrijpen waarom het zo vaak mis gaat met onze mooie initiatieven. Ieder jaar proberen we het weer en ieder jaar lijkt het weer te mislukken. Waar komt het toch door dat we onze goede voornemens massaal niet halen?  

Eigenlijk is het heel simpel; de meeste mensen kiezen hun doelen niet specifiek genoeg en niet met overtuiging. De ideeën blijven te groot, te vaag en in veel gevallen komen ze niet voort uit iets wat we écht vurig zelf willen, maar uit iets waarvan we denken wat het van ons verwacht wordt. Voornemens zoals ‘gezond gaan leven’ of ‘van baan wisselen’ zijn niet specifiek genoeg. Daarnaast vinden veel mensen die dit voornemen kiezen het niet echt erg als dit voornemen dit jaar niet zou lukken. Ze willen het dus (nog) niet écht. Wees eerlijk tegen uzelf en zet het in dat geval ook niet op uw lijstje.   

5 tips om goede voornemens écht te realiseren

Om te slagen in onze goede voornemens moeten we dus op de eerste plaats eerlijk tegen onszelf zijn over wat we nou écht willen en we moeten concreet zijn.  

1. Maak een lijstje met (concrete) doelen. Schijf uw goede voornemens op een blaadje of ergens in uw telefoon en maak ze concreet. Wat wilt u nu echt bereiken? Voor wanneer moet het gebeuren? Wat gaat u doen om uw voornemen te bereiken? Kies de belangrijkste en ga er echt voor!  

2. Kies alleen voornemens waar u écht achter staat Schrijf geen voornemens op die niet voortkomen uit uw persoonlijke verlangen om iets te bereiken. Als de voornemens niet uit uzelf komen is de kans groot dat het idee niet gaat lukken.  

3. Start met de kleine voornemens Begin bij het afwerken van uw lijstje met de kleinere voornemens. Succes werkt motiverend en die motivatie komt weer goed van pas bij het realiseren van voornemens die wat meer tijd vragen.  

4. Stop met smoesjes Veel mensen laten hun goede voornemen al bij de eerste tegenslag varen. ‘Ik kan het niet’, ‘het is toch niks voor mij’ of ‘het zit ook altijd tegen’ zijn gedachtes die bij veel mensen naar boven komen. Maar een voornemen dat echt belangrijk voor u is verdient een tweede, derde en vierde kans. Leer van de tegenvaller en probeer het nog eens!  

5. Streep af en vier je successen Heeft u een goed voornemen gehaald? Streep het dan af met een dikke stift en beloon uzelf met iets leuks. Successen mogen gevierd worden.

3 (kleine) energiebesparende voornemens

Geen goede voornemens gekozen dit jaar of niet gedacht aan energiebesparende voornemens? Dan hebben we hier nog 3 (simpele) goede voornemens die u makkelijk mee kunt nemen in uw lijstje. Ze zijn dan wel niet zelfgekozen, maar ze zijn wel allemaal in één middagje af te vinken ;-) Gewoon doen!   

  • Check uw cv-ketel en vul hem zo nodig bij. Ontlucht ook meteen even uw radiatoren. Geen zin om zelf uw cv-ketel bij te vullen? Bel ESNW (072 - 512 31 34), dan doen wij het voor u (ook als u geen abonnement heeft)!
  • Maak uw radiatoren schoon; hierdoor blijft de afgifte van warmte optimaal en blijft de lucht in huis lekker fris.
  • Maak het filter van de afzuigkap schoon. Hierdoor werkt de afzuigkap efficiënter.