STORING MELDEN OF AFSPRAAK VERZETTEN

Momenteel werken we hard aan de overstap naar een nieuw systeem. Vanwege deze migratie is het tijdelijk niet mogelijk om storingen te melden of afspraken te wijzigen via ons klantenportaal. Wij vragen u vriendelijk om dit tijdelijk telefonisch te melden via 072-5123134. Onze excuses voor het eventuele ongemak. 

wachtwoord vergeten registreren
kerstballen in kerstboom

3x duurzaam tijdens de feestdagen

3 duurzame tips voor de feestdagen

De feestdagen zijn traditioneel gezien dagen van overvloed. We eten vaker met dierbaren (en meestal ook veel meer), we geven geld uit aan cadeautjes en we versieren onze huizen en tuinen met lampjes en slingers. Een lastige tijd dus om energie en geld te besparen. Lastig, maar niet onmogelijk! Daarom geeft ESNW een paar vrolijke ‘do it yourself’ bespaartips, decemberstyle!

1. Hergebruik gloeilampen als kerstballen

Er zijn nog steeds een hoop mensen in Nederland die gloeilampen in gebruik hebben. Zonde, want met een ledlamp of spaarlamp bespaart u veel energie! Voor wie het zonde vind om een werkende gloeilamp weg te gooien hebben we nu een leuk alternatief; vervang uw gloeilamp door een ledlamp en maak van uw oude gloeilampje een kerstbal! Scheelt nog een fortuin aan nieuwe kerstversiering ook. Hoe gaat u te werk? Heel eenvoudig:

 1. Draai uw oude gloeilamp uit de fitting en draai de nieuwe ledlamp er weer in.
 2. Besmeer het glazen deel van uw gloeilampje met transparante lijm en bestrooi hem met glitters.
 3. Laat de lampjes even liggen tot de lijm helemaal is opgedroogd.
 4. Draai een stevig touwtje om het schroefdraad van de gloeilamp en zorg dat er een lus overblijft waaraan u de lamp op kunt hangen.

2. Maak een eigen kerstboom van oude takken

Een echte kerstboom in huis geeft natuurlijk een heerlijk sfeertje, maar duurzaam is het eigenlijk niet. Bespaar daarom eens een jaartje op een kerstboom en maak er zelf één. Zo gaat u te werk:

 1. Verzamel in het bos een paar mooie, dikke takken.
 2. Laat de takken drogen en borstel ze indien nodig nog even schoon.
 3. Leg de takken boven elkaar op de grond. Zorg ervoor dat de tak boven de onderste tak iets korter is dan die eronder en doe dit met alle takken. Zaag de takken die te lang zijn op maat met een handzaag.
 4. Boor met een kleine boor aan de uiteinden van de takken een gaatje.
 5. Zorg dat u voldoende touw afrolt en maak in het midden van het stuk touw een lusje. Haal aan één kant het touw door de bovenste tak en leg een knoopje in het touw onder het gaatje zodat de tak blijft zitten. Doe dit voor alle takken aan die kant. Pak daarna het andere uiteinde van het touw en doe hetzelfde met de andere uiteinden van de takken.
 6. Hang uw zelfgemaakte boom op (bijvoorbeeld aan een schroefje in de muur) en versier hem!

Extra tip: decoreer uw nieuwe kerstboom met dennenappels. U kunt ze naturel laten voor een authentieke look, maar u kunt ze ook verven in mooie kleurtjes (of zelfs versieren als mini kerstboompjes).

3. Bespaar energie op uw kerstverlichting

Geen zorgen; we gaan u niet vertellen dat u uw kerstverlichting de deur uit moet doen om energiezuinig bezig te zijn. Toch zijn er wel een paar kleine dingen die u kunt doen om uw extra feestverbruik tot een minimum te beperken. Denk daarom eens aan de volgende tips:

 • Gaat u kerstverlichting kopen? Koop dan verlichting met led-lampjes (zowel voor binnen als voor buiten).
 • Veel mensen vergeten de kerstboom uit te doen als ze naar bed gaan. Sluit daarom uw kerstverlichting aan op een timer zodat de lampjes automatisch uitgaan.

Staat de kerstverlichting aan? Maak het dan echt gezellig en zet de andere, grotere lampen uit! Als het toch net iets te donker wordt kunt u ook nog een paar kaarsjes aansteken; wel zo gezellig.