wachtwoord vergeten registreren
Vrouw slaapt veilig

Zijn moderne cv-ketels veiliger dan oudere ketels?

Nieuwe cv-ketels zijn veel veiliger dan oude. Toch?

Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat cv-ketels die tegenwoordig van de fabrieksband komen rollen automatisch veel veiliger zijn dan oude ketels. Vaak wordt ook gedacht dat zaken als koolmonoxidevergiftiging niet meer voorkomen met een nieuwe cv-ketel. Helaas is dat niet waar. Om deze gevaarlijke gedachtegang tegen te gaan start de brandweer daarom zelfs ieder jaar een CO campagne.

CV-ketels: oud v.s. nieuw

Bij veel mensen leeft het idee dat een nieuwe, moderne cv-ketel beter en veiliger is dan een ouder model. Maar dit is niet helemaal waar. Natuurlijk zijn ketel leveranciers continue op zoek naar manieren om hun cv-ketels nog beter, veiliger en zuiniger te maken. CV-ketels worden daarom ook steeds wat kleiner, gaan efficiënter werken en worden continue verder ontwikkeld op het gebied van veiligheid.  

Helaas blijft het ontstaan van koolstofmonoxide (CO) ook in nieuwe ketels onvermijdelijk; dit proces is onlosmakelijk verbonden aan de werking van cv-ketels. Het is dus erg onverstandig om het onderhoud van een moderne cv-ketel te laten versloffen door de gedachte dat een modernere ketel per definitie veilig is; een gedachte die helaas steeds meer mensen in Nederland in de problemen brengt.

Het gevaar van koolstofmonoxide

Koolmonoxide ontstaat wanneer het gas in de cv-ketel onvolledig verbrand. Deze onvolledige verbranding vindt altijd in meer of mindere mate plaats, ook in moderne cv-ketels. Door slecht onderhoud, slijtage of een defect in de cv-ketel kan er meer koolstofmonoxide ontstaan of kan de afvoer van het giftige gas fout gaan. Ook bij modernere ketels. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er in de rookgasafvoerbuis door slijtage gaatjes ontstaan waardoor de koolmonoxide niet meer wordt afgevoerd, maar in uw woning terecht komt. Zorg er dus altijd voor dat u een goed werkende CO melder bij uw ketel heeft hangen, bij voorkeur de ReTwist CO-Switch. De ReTwist CO-Switch schakelt namelijk automatisch uw ketel uit als er koolstofmonoxide wordt gevonden, naast de alarmlichten en –geluiden die het apparaat afgeeft.  

Goede installatie is van levensbelang

Naast de defecten en slijtages die ook in moderne ketels voor kunnen komen kan er ook al een hoop mis gaan bij de installatie. Zo gebeurt het bijvoorbeeld nog te vaak dat de rookgasafvoerbuis en de luchttoevoerbuis bij de installatie per ongeluk worden verwisseld of verkeerd worden aangesloten. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Laat uw cv-ketel daarom altijd door een erkende installateur ophangen en zorg daarna voor periodiek, vakkundig onderhoud. Bijvoorbeeld door ESNW.