wachtwoord vergeten registreren
Stoken, maar wel veilig!
Vragen? Zoek uw vestiging

Stoken, maar wel veilig!

Een koolmonoxide ongeval in Amsterdam is voor ons aanleiding om nog even op een rijtje te zetten hoe dit kan ontstaan, maar nog beter hoe je het kunt voorkomen?! De personen van het ongeval zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

koolmonoxide (CO)

Een koolmonoxidemelder overbodig? Dat is het zeker niet, want in een moderne cv-ketel kan ook koolmonoxide (CO) ontstaan. De gedachte dat koolmonoxide alleen kan ontstaan in gashaarden en keukengeisers van vroeger, is misplaatst. Het onderzoek van de consumentenbond toont aan dat in nog geen één op drie huishoudens een koolmonoxidemelder aanwezig is. Heb jij al een melder of CO-stop? Een aanrader om deze aan te schaffen.

Stoken maar!

De ochtenden worden frisser, de dagen worden korter en de cv-ketel is misschien zelfs al aan geweest. Kortom, het stookseizoen is bijna begonnen. Jij zegt winter dan zeggen wij stookseizoen!

Iets wat veel gebruikt wordt, moet onderhouden worden. Logisch? Voor ons wel! Allereerst is het belangrijk dat de cv-ketel tweejaarlijks of jaarlijks onderhouden wordt. Onderdelen die versleten zijn worden dan vervangen en van binnen wordt de ketel schoongemaakt.

Hoe ontstaat lekkage in de cv-ketel?

Een cv-ketel is een complexe installatie met veel verschillende onderdelen. Welke onderdelen van de cv-ketel zijn belangrijk bij het voorkomen van lekkage?

  • Het expansievat: als deze versleten is, kan een lekkage ontstaan. Een relatief kleine lekkage is voldoende voor het ontstaan van (grote) problemen. Een expansievat vangt warm water op dat uitzet tijdens het opwarmen, essentieel! Wist je dat een versleten expansievat ook gebruikt kan worden als buitenkachel?

  • De warmtewisselaar heeft iedere dag te maken met koude en warme stromen. Door het vele krimpen en uitzetten kan het voorkomen dat er een kleine scheur ontstaat in de warmtewisselaar en dat deze vervangen moet worden!

  • Door de leidingen tussen de radiatoren en de cv-ketel stroomt warm en koud water, waardoor er op den duur scheuren (klein of groot) kunnen ontstaan en dus lekkage. Is de cv-ketel toe aan onderhoud? Veiligheid voorop en regel het direct!

Onderhoud cv-ketel