wachtwoord vergeten registreren
Monteur op klantbezoek

CV-ketel bijles

CV-ketel bijles: het nut van goed onderhoud

Een cv-ketel is voor veel mensen één van die toestellen die ze wel ergens hebben hangen, maar waar ze eigenlijk maar barweinig aandacht aan schenken. Over het algemeen is dat ook niet nodig, maar af en toe even checken of alles nog goed gaat en een kleine onderhoudsbeurt op zijn tijd zijn echt geen overbodige luxe!

Bijvullen en ontluchten

Niet voor elk klusje is het nodig om extra geld uit te geven. Er zijn ook een aantal dingen die u zelf bijvoorbeeld makkelijk kunt doen, zoals het bijvullen van uw cv-ketel en het ontluchten van uw radiatoren. Hoe? We leggen het kort even uit!  

Check af en toe even of de cv-ketel nog voldoende druk heeft. U kunt dit zien op het schermpje van uw cv-ketel. Is de waterdruk te laag? Dan kunt u uw ketel zelf bijvullen! Zet de thermostaat laag en wacht tot de verwarming af slaat. Sluit de vulslang aan op de waterkraan, laat er vast wat water inlopen zodat de lucht uit de slang kan, sluit de vulslang aan op de vulkraan (meestal vlak bij het expansievat of de ketel zelf) en zet de waterkraan weer open. Zet vervolgens de vulkraan ook open en laat er genoeg water inlopen om de waterdruk weer op het juiste niveau te krijgen (tussen 1,5 en 2 bar). Sluit daarna de vulkraan weer af, sluit de waterkraan en laat het overige water uit de vulslang lopen in een bakje of een emmertje.

Liever niet zelf bijvullen en ontluchten? Bel ESNW!

Heeft u geen zin om zelf uw cv-ketel bij te vullen of de boel te ontluchten? Bel dan even met ESNW (072 - 512 31 34); onze medewerkers helpen u graag verder.

Ontluchten

Het ontluchten van uw radiatoren is geen moeilijk klusje. Een goed moment om dit te doen is direct nadat u de cv-ketel heeft bijgevuld. Draai de radiator knop dicht, open met een ontluchtingssleuteltje de kraan en vang eventueel vuil water op met een oude doek. Sluit de kraan, draai de radiatorknop weer open en klaar! Doe dit voor alle radiatoren in huis. Als uw woning meerdere verdiepingen heeft begint u op de onderste verdieping en werkt u zo alle radiatoren naar boven toe af

Voor uw veiligheid; 1x per 2 jaar onderhoud

Naast het zelf af en toe vullen en ontluchten van uw cv-ketel is het belangrijk dat er af en toe iemand even wat beter naar uw cv-ketel kijkt. In de meeste gevallen is eens per 2 jaar al voldoende. Er wordt dan even keken of alles nog goed werkt en er wordt zo nodig wat schoongemaakt of gerepareerd.  

Zo’n periodieke onderhoudsbeurt is niet alleen verstandig om de levensduur van uw ketel te kunnen verlengen. Het kan ook een hoop ellende en persoonlijk leed voorkomen. Een onderhoudsmonteur ziet tijdens een onderhoudsbeurt bij uw cv-ketel namelijk problemen die voor u met het blote oog niet zichtbaar zijn. De meest gevaarlijke problemen kunnen zelf leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Dergelijke vergiftigingen ontstaan vaak bij slecht onderhouden verwarmingstoestellen; er ontstaan dan kleine gaatjes en scheuren in de gastoevoer bij uw cv-ketel waardoor koolmonoxide naar buiten komt. Omdat wij dit gas niet kunnen zien of ruiken hebben we vaak niet door dat er iets mis is tot het te laat is. Zorg er dus voor dat uw cv-ketel goed onderhouden wordt door een monteur met de nodige vakkennis. Uw persoonlijke veiligheid is echt geen overbodige luxe!

CV-ketel te oud? Vervang hem na 12-15 jaar

Afhankelijk van de staat van uw cv-ketel is het verstandig om na 12-15 jaar een nieuwe te kiezen. U kunt dan een nieuwe cv-ketel kopen. Belangrijk is dat u vooraf goed bedenkt waar u behoefte aan heeft. Vervolgens kunt u uw ketel kiezen op basis van het type cv-ketel, de Comfort Waarde (CW) en het vermogen. Bekijk hier ons cv-ketel aanbod.

Komt u er niet uit of heeft u liever professioneel advies? Ook dan helpen we u graag verder! Een afspraak is zo gemaakt.

Bel ons op: 072 - 512 31 34